Recenta apreciere a euro este iluzorie, iar moneda europeana este sortita esecului, intrucat zona euro nu a sustinut proiectul unei monede comune cu o uniune fiscala, a declarat Lars Seier Christensen, codirector general al bancii daneze Saxo Bank, scrie Mediafax.

"Toata constructia este sortita pierzaniei. Acum suntem intr-una dintre acele solutii false, in care oamenii cred ca problema este controlata sau combatuta", a spus Christensen.

Euro s-a apreciat cu 8,2% fata de dolar in ultimele sase luni si a ajuns la 1,3711 dolari la inceputul lunii februarie, cel mai ridicat nivel incepand cu 14 noiembrie. Banca Centrala Europeana (BCE) estimeaza o contractie economica de 0,3% pentru zona euro in acest an, iar presedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat ca aprecierea euro prezinta riscuri pentru crestere si inflatie.

In timp ce euro s-a apreciat, economiile Germaniei, Frantei si Italiei s-au contractat peste asteptari in trimestrul al patrulea.

„Oamenii au subestimat dramatic problemele Frantei. Cand aceasta tara va intra intr-o adevarata criza, totul se va sfarsi. Nici macar germanii nu pot sa ii salveze si probabil nici nu vor vrea”, mentioneaza Lars Seier Christensen.

Acesta adauga ca ar vinde masiv euro la orice cotatie aproape de 1,4 dolari.

Seful Saxo Bank a afirmat ca nu este implicat in speculatii financiare legate de cursul euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
De ce este momentul pentru adoptarea tehnologiei FinTech?