Lars Seier Christensen, co-fondator si CEO Saxo Bank, considera ca decizia suprataxarii depozitelor bancare din Cipru este o grava incalcare a drepturilor fundamentale ale omului, ea putand insemna in cele din urma chiar sfarsitul zonei euro.

Persoanele care au depozite constituite in Cipru vor trebui sa plateasca o taxa suplimentara: statul va retine in plus un comision de 6,75% pentru depozitele pana in 100.000 de euro si 9,9% pentru depozitele de peste 100.000 de euro.

Guvernul cipriot se asteapta ca, in felul acesta, sa stranga foarte repede 5,8 miliarde de euro din cele 10 miliarde necesare “rascumpararii” Ciprului.

Desi la conferinta de presa autoritatile cipriote au declarat ca este “o exceptie”, nimeni nu poate garanta asta si nici reprezentantii guvernelor europene nu pot exclude asemenea masuri in alta parte.

“Este greu sa explici cuiva acum care sunt limitele pe care le au UE si Troika europeana cand criza incepe sa muste cu adevarat”, a mai spus Christensen. “Daca poti confisca 10% din banii cuiva, poti oricand confisca 25, 50 sau chiar pe toti. Cred ca vom vedea lucruri tot mai rele pe masura ce panica va creste, din dorinta de a pastra euro in viata”, adauga el.

Seful Saxo Bank considera ca ne aflam in fata unei decizii care schimba fundamental regulile jocului. Acesta considera ca piata va reactiona clasic: e o veste buna, practic, pentru aur si pentru zonele ramase in afara euro – Scandinavia, de exemplu. Pentru statele din zona euro, decizia aduce o subminare a increderii in piete, lucru care ii va afecta pe investitori pe termen lung.

“Acesta este socialism in stare pura – tot nu-mi vine sa cred ca s-a intamplat cu adevarat”, a concluzionat Lars Christensen.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Care este adevarata problema: Ciprul sau euro?