Consiliul de Administratie al SIF Moldova (SIF2) propune actionarilor rascumpararea unui pachet de actiuni reprezentand 10% din capitalul social, evaluat pe bursa la 76,8 milioane lei, si distribuirea unui dividend in scadere cu 23%, la 0,17 lei/actiune, scrie Mediafax.
Rascumpararea actiunilor ar urma sa se realizeze la un pret de cel mult 1,6 lei/titlu. Pretul maxim este cu 8% peste cea mai recenta cotatie a actiunilor pe bursa, de 1,481 lei.

Programul de rascumparare ar urma sa se deruleze pe o perioada de noua luni de la publicarea deciziei AGA in Monitorul Oficial. Actiunile rascumparate vor fi anulate, capitalul social urmand sa scada cu valoarea titlurilor respective. Titlurile vor fi rascumparate cu bani din profitul distribuibil sau din rezervele disponibile ale societatii de investitii financiare.

"Executia programului de rascumparare depinde de oportunitatile pietei si de disponibilitatea lichiditatilor necesare", se arata intr-un material prezentat de SIF Moldova pentru informarea actionarilor.

Propunerea de rascumparare urmeaza sa fie discutata intr-o adunare generala extraordinara a actionarilor, pentru care cvorumul necesar este ridicat. Astfel, prezenta la prima convocare trebuie sa fie de minim 75% din actiuni, iar la a doua convocare de cel putin 50% din drepturile de vot. Prezenta maxima inregistrata pana acum in AGA SIF Moldova nu a trecut de 40%.

Hotararile AGEA pot fi adoptate la prima convocare cu votul a minim al actionarilor care detin cel putin 50% din titluri, iar la a doua convocare este necesar votul actionarilor care au o treime din titluri.

AGEA a fost convocata pentru data de 4 aprilie, potrivit unui convocator transmis, joi, de SIF Moldova Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Tot in aceeasi zi este convocata si o adunare generala ordinara, in care va fi ales un nou Consiliu de Administratie si vor fi analizate rezultatele financiare ale companiei, bugetul de venituri si cheltuieli si stabilirea dividendelor care vor fi distribuite din profitul inregistrat anul trecut.

Consiliul de Administratie al SIF Moldova a propus actionarilor distribuirea unui dividend brut de 0,17 lei/actiune, in scadere cu 23% fata de cel acordat anul trecut, de 0,22 lei/titlu. Profitul de anul trecut, de 137 milioane lei (30,7 milioane euro), este cu 29% sub castigul record din precedentul exercitiu financiar, de aproape 193 milioane lei.

Raportat la cel mai recent pret de la bursa al actiunilor SIF Moldova, randamentul dividendului brut este de peste 11%.

Daca actionarii vor aproba propunerea de dividend, societatea de investitii va distribui dividende in valoare de 88,2 milioane lei (20,2 milioane euro), suma reprezentand 64% din profitul consemnat anul trecut. Diferenta de 48,8 milioane lei ar urma sa fie repartizata la rezerve.

Consiliul de Administratie propune actionarilor si unele modificari ale actului constitutiv, printre care reducere cvorumului necesar pentru derularea AGA, posibilitatea listarii actiunilor SIF Moldova si pe o alta piata reglementata, precum si eliminarea pragului de detinere, cu respectarea cadrului legislativ. In prezent, pragul de detinere la SIF-uri este de 5% din actiuni.

Cvorumul propus pentru intrunirea adunarii generale ordinare a actionarilor ar urma sa fie redus de la 50% la 25% din drepturile de vot la prima convocare. La a doua convocare se va mentine prevederea actuala potrivit careia sedinta se poate derula indiferent de prezenta.

In cazul adunarilor extraordinare cvorumul ar urma sa scada la prima convocare de la 75% la 25% din actiuni, iar la a doua convocare dezbaterile sa se poata desfasura daca sunt prezenti actionari care detin minim 20% din titluri, fata de 50% in prezent.

Scaderea cvorumului de intrunire si adoptare de hotararilor in AGA vizeaza flexibilizezea luarii unor decizii viitoare importante care au ca "obiectiv cheie cresterea performantei SIF Moldova", potrivit materialului de informare pentru actionari.

Pentru acest an sefii SIF Moldova estimeaza un profit net de 86 milioane lei, in scadere cu 37% fata de castigul de anul trecut.

Veniturile sunt estimate sa coboare cu 36%, la 177,5 milioane lei, iar cheltuielile ar urma sa scaada mai lent, respectiv cu 35%, la 76,2 milioane lei. Societatea a consemnat anul trecut venituri de 275,3 milioane lei si cheltuieli de 117,1 milioane lei.

La sfarsitul anului trecut, investitorii romani detineau aproape 78% din actiunile SIF Moldova (51,03% - persoane fizice; 26,95% - persoane juridice), iar restul de putin peste 22% din titlurile societatii sunt in portofoliile investitorilor straini (1,7% - persoane fizice; 20,31% - persoane juridice).

Actiunile SIF Moldova au incheiat sedinta bursiera de joi in crestere cu 1,58%, la 1,481 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea societatii este de 768,7 milioane lei (176 milioane euro).


Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri F