Reprezentantii ANRE au discutat cu premierul Victor Ponta si ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, despre diverse posibilitati de diminuare, in acest an, a efectelor in facturi a schemei de sprijin a energiilor regenerabile, dar este "o sarcina foarte grea", potrivit unui oficial ANRE citat de Mediafax.
"Cu ministrul pentru Energie, Constantin Nita, si premierul Victor Ponta discutam posibilitati de reducere in acest an a efectelor schemei de sprijin pentru energia regenerabila in pretul final la energie electrica, dar aceste masuri nu au nicio legatura cu diminuarea schemei de sprijin in urma constatarii unei supracompensari", a declarat miercuri Zoltan Nagy Bege, membru al Comitetului de Reglementare din Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), la o conferinta pe teme energetice.

Guvernul sprijina productia de energie din surse regenerabile printr-un mecanism bazat pe subventii prin certificate verzi. Aceste subventii nu sunt platite de la bugetul de stat, ci de toti consumatorii, prin facturile la electricitate.

"Este o sarcina foarte grea, si pentru ANRE, si pentru Guvern, sa dam niste preturi suportabile", a spus Bege.

El a afirmat ca ANRE va discuta vineri raportul de monitorizare privind piata de energie aferent anului 2012, precum si propunerile de modificare a schemei de sprijin pentru regenerabile.

"ANRE crede ca se poate reduce numarul de certificate verzi, vineri vom dezbate raportul de monitorizare a pietei pentru 2012, precum si propunerile de modificare. Vom propune Guvernului exact ce ne va spune raportul, dar o reducere a schemei de sprijin nu va fi facuta mai devreme de 1 ianuarie 2014", a spus Bege.

El a adaugat ca una dintre propuneri privind diminuarea efectelor facturi a preturilor energiei, in acest an, este amanarea comercializarii unui anumit numar de certificate verzi pentru diverse categorii de energii regenerabile.

"La eolian de exemplu exista propunerea sa se emita ambele certificate verzi, dar sa se vanda doar unul. Ar insemna ca furnizorii nu vor fi obligati sa cumpere un anumit numar de certificate verzi, care astfel nu se vor regasi in facturile finale", a precizat Bege.

Companiile care produc energie regenerabila primesc gratuit de la stat certificate verzi, ca masura de sprijin pentru energia alternativa. Mai departe, acesti producatori vand certificatele verzi la furnizorii de energie, care isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor prin facturile emise consumatorilor finali.

"Cei care cumpara energie din piata libera simt deja reducerea. La consumatorii casnici, care au pret reglementat, preturile sunt stabilite pentru tot anul. Ca sa le modificam, trebuie sa avem modificari majore. In pretul reglementat a fost luat oricum un cos de energie la cele mai mici preturi, de la centralel de Brazi, Nuclearelectrica si Hidroelectrica", a mai spus Bege.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri