SIF Moldova (SIF2) trebuie sa devina prima societate de investitii financiare de pe Bursa care sa adopte o politica intr-adevar activa de administrare a portofoliului, spune Catalin Iancu, presedintele OTP Asset Management. Acesta mentioneaza ca SIF2 ar trebui sa reduca semnificativ numarul companiilor din portofoliu si in schimb sa se concentreze pe cele intr-adevar profitabile din domeniile contraciclice.
Iancu este unul dintre cei 20 de candidati intrati in cursa pentru cele sapte locuri din Consiliul de Administratie al SIF Moldova. Alegerile vor avea loc la AGA din data de 4/5 aprilie 2013.

“Nu pot spune ca ma sustine un anumit grup la aceste alegeri. Am avut discutii cu toate categoriile de actionari si am sustinatori de toate categoriile, de la institutionali romani, pana la cei straini. Nu as fi candidat daca nu aveam semnale clare ca pot intra in CA”, spune Iancu. OTP Asset Management se afla in actionariatul SIF Moldova, insa Iancu nu a vrut sa mentioneze procentul de actiuni SIF2 pe care administratorul de fonduri il controleaza.

Acesta spune ca daca va intra in board-ul societatii va incerca sa faca din SIF Moldova un jucator cu adevarat activ in piata de capital locala.

“Am discutat cu actionarii si am ajuns la concluzia ca portofoliul SIF2 trebuie simplificat in sensul eliminarii actiunilor de la companiile pierzatoare si a reducerii expunerii pe domeniul financiar. In schimb, societatea trebuie sa se concentreze pe domeniile contraciclice - infrastructura, agricultura, IT si energie regenerabila”, mentioneaza seful fondurilor OTP din Romania.

Totusi, SIF Moldova nu trebuie sa abandoneze actuala politica de a miza prepoderent pe companii listate. “Este o politica pozitiva care trebuie mentinuta, insa daca SIF2 va avea o politica de administrator pasiv de actiuni, calea societatii spre diminuare este sigura si plictisitor de predictibila”, afirma Iancu.

"SIF Moldova are nevoie de conducere dualista"


Unul dintre obiectivele declarate ale lui Iancu este si implementarea conducerii dualiste in cadrul SIF Moldova.

“Societatea trebuie sa treaca la un sistem de conducere dualist, cu un Consiliu de Administratie si un Consiliu de Supraveghere. Sunt doi piloni fundamentali ai guvernantei corporative care asigura independenta si controlul actului de management. De asemenea, sunt total impotriva remunerarii reprezentantilor SIF2 care sunt in board-urile unor companii din portofoliu”, spune Catalin Iancu.

Acesta subliniaza ca publicarea remuneratiilor administratorilor trebuie sa devina un lucru normal la SIF Moldova. “Remuneratiile trebuie oricum reduse fata de nivelul actual”.

SIF2 este unul dintre putinele SIF-uri care isi publica politica de remuneratie a administratorilor. Astfel, un administrator primeste in fiecare luna de 4 ori salariul mediu din companie, directorul general incaseaza 12 salarii medii, iar directorul general adjunct primeste 11 salarii medii. In 2011, salariul mediu brut in SIF Moldova a fost de 10.804 lei.

“SIF-urile trebuie sa existe. Exclud orice varianta de lichidare”


Catalin Iancu sustine ca nu va milita pentru nicio politica de administrare a SIF Moldova care sa presupuna, in final, lichidarea controlata a societatii.

“Sifurile, SIF Moldova in particular, trebuie sa continue sa existe, si sa se devina piloni ai pietei de capital. Exclud in totalitate orice tentativa, strategie sau platforma de lichidare a acestor societati”, afirma presedintele OTP Asset Management.

Declaratia vine in contextul in care SIF-urile au vandut participatii semnificative din portofolii in ultimii ani, cea mai mare parte a banilor (adesea 90%), fiind distribuita actionarilor.

“Sunt de acord sa se dezinvesteasca din orice detinere care nu adauga valoare pentru actionari. Totusi, SIF Moldova trebuie sa poata vinde actionarilor o poveste suficient de credibila astfel incat sa poata pastra in companie cat mai mult din aceste lichiditati, care ulterior sa fie reinvestite. Este normal ca actionarii sa iti ceara dividend 90% daca nu ai un plan serios de investitie pentru acei bani”, declara Catalin Iancu.

SIF Moldova este al treilea cel mai mare SIF de pe Bursa avand in vedere valoarea activelor (2,2 miliarde lei). De asemenea, societatea are cel mai lichid portofoliu, 83% din portofoliu reprezentand actiuni ale unor companii listate.

SIF Moldova a inregistrat un profit de 137 mil. lei in 2012, cu 28,6% mai putin fata de anul anterior.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri