Presedintele Fortei Civice (FC), Mihai-Razvan Ungureanu, a criticat legea de infiintare a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), care "lasa loc multor semne de intrebare", este interpretabila si confuza. De asemenea, numirea membrilor din conducere s-a facut pe criterii politice, fara ca acestia sa aiba o experienta relevanta in domeniu.
"Infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) lasa loc multor semne de intrebare. Legea este interpretabila, usor confuza, iar criteriile de calificare pentru functii in ASF sunt mult prea generale. Cei care au fost alesi in functii nu pot certifica faptul ca au experienta in domeniul vizat de ASF, ci par sa fi fost numiti mai degraba pe criterii politice. Experienta de piata lipseste, iar cei care vor prelua astfel de functii trebuie sa inteleaga cum functioneaza acest sistem financiar", a declarat presedintele Fortei Civice, Mihai-Razvan Ungureanu.

Plenul Parlamentului a validat joi conducerea ASF prin vot secret. Astfel, Dan Radu Rusanu a fost avizat in functia de presedinte al Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), iar Daniel Daianu in pozitia de prim-vicepresedinte.

Ulterior, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a convocat la sediul bancii centrale conducerea ASF, reprezentanti ai bancilor, oameni de afaceri si avocati la o intalnire unde s-a discutat despre criza economica si gestionarea situatiilor de criza.

Mihai Razvan Ungureanu atrage atentia ca imediat dupa validarea conducerii au aparut indoieli cu privire la compatibilitatea unor persoane din conducerea ASF.

Pe de alta parte, seful ASF, Dan Radu Rusanu, a sustinut ca nu se afla in incompatibilitate, desi va avea sub supraveghere si firma detinuta de familia sa, International Sinaia, listata pe piata Rasdaq a Bursei de Valori Bucuresti.

De asemenea, desi wall-street.ro si majoritatea specialistilor din piata au cerut oprirea numirilor politice, experienta membrilor din conducerea ASF lasa de dorit.

"Legea ambigua lasa loc de prea multe interpretari. Experienta profesionala in domeniu nu este clar definita. ASF arata ca o autoritate infiintata dupa bunul plac al USL-ului. S-a ajuns astfel ca o autoritate sa poata fi condusa si de rudele parlamentarilor care au ultimul cuvant asupra numirilor in functiile ASF. In plus, pare ca nimeni dintre cei responsabili cu aceste decizii nu se intreaba care este costul pentru societate al plasarii de oameni nepregatiti in astfel de pozitii. Nu e prima oara cand astfel de lucruri se intampla, iar costul este enorm: un sistem financiar corupt, fragil si lipsit de competitie. Nota de plata pentru aceste erori va ajunge, in final, la consumator", a mai spus Mihai-Razvan Ungureanu.

De asemenea, presedintele FC aminteste ca recomandarile Comisiei, care solicita mai mult timp pentru consultarea noii initiative legislative, nu par sa fi fost luate deloc in seama.

"Ne intrebam – si pe drept cuvant – daca s-a tinut cont in totalitate de observatiile si recomandarile Comisiei Europene? De altfel, Guvernul Romaniei ne-a informat, in repetate randuri, ca ASF va functiona pe modelul autoritatilor din alte tari europene. Intreb, prin urmare, daca si celelalte institutii din tarile UE, cu structuri asemanatoare, au stabilit ca experienta in domeniu nu va reprezenta o conditie esentiala pentru cei care urmeaza sa fie numiti in conducerea autoritatii. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca numirile, eminamente de ordin politic, reduc grav autoritatea si competenta acestei institutii", a avertizat MRU.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri