Doar sapte companii au reusit in acest an sa depaseasca bariera de 1 mil. lei a tranzactiilor zilnice pe Bursa de la Bucuresti (BVB), in vreme ce putin peste zece societati listate sunt acoperite de analize ale bancilor si caselor de brokeraj din piata de capital romaneasca. In total, pe piata principala a bursei se tranzactioneaza 74 de actiuni, insa din ce in ce mai multe trec in categoria titlurilor “orfane”, de care foarte putini investiori se mai intereseaza.
Lipsa investitorilor dar si free-float-ul foarte scazut al companiilor (actiuni libere la tranzactionare) sunt principalele motive care au dus la rulajele foarte scazute de pe BVB.

Timothy Keating, CEO al companiei de investitii Keating Capital, spune ca 1.400 (29%) din cele aproximativ 5.000 de companii listate in SUA pe Nasdaq si Bursa din New York nu sunt acoperite de niciun analist din piata si, implicit, lichiditatea acestora este drastic afectata.

In Romania, foarte putine companii sunt in vizorul analistilor, printre acestea aflandu-se Fondul Proprietatea (FP), Petrom (SNP), BRD, Banca Transilvania (TLV), Transgaz, Transelectrica si uneori cele cinci societati de invesitii financiare (SIF).

Aceleasi companii sunt si in topul tranzactiilor din primele cinci luni pe BVB. Actiunile Fondul Proprietatea si Petrom sunt de departe cele mai lichide, ajutate insa de deal-urile majore pe care investitorii straini le-au facut in 2013 cu aceste titluri.

In afara de acestea, pe bursa romaneasca raman alte 63 de actiuni ale caror rulaje zilnice rareor depasesc cifra de 100.000 lei si care practic sunt iesite complet de pe radarul investitorilor straini. Numarul companiilor uitate de investitori ar urca insa puternic daca in calcul ar fi luate si cele peste 1.000 de societati ale pietei Rasdaq, intrate intr-un anonimat complet de la izbucnirea crizei in 2008.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri