Lipsa investitorilor dar si free-float-ul foarte scazut al companiilor (actiuni libere la tranzactionare) sunt principalele motive care au dus la rulajele foarte scazute de pe BVB.

Timothy Keating, CEO al companiei de investitii Keating Capital, spune ca 1.400 (29%) din cele aproximativ 5.000 de companii listate in SUA pe Nasdaq si Bursa din New York nu sunt acoperite de niciun analist din piata si, implicit, lichiditatea acestora este drastic afectata.

In Romania, foarte putine companii sunt in vizorul analistilor, printre acestea aflandu-se Fondul Proprietatea (FP), Petrom (SNP), BRD, Banca Transilvania (TLV), Transgaz, Transelectrica si uneori cele cinci societati de invesitii financiare (SIF).

Citeste si:

Aceleasi companii sunt si in topul tranzactiilor din primele cinci luni pe BVB. Actiunile Fondul Proprietatea si Petrom sunt de departe cele mai lichide, ajutate insa de deal-urile majore pe care investitorii straini le-au facut in 2013 cu aceste titluri.

In afara de acestea, pe bursa romaneasca raman alte 63 de actiuni ale caror rulaje zilnice rareor depasesc cifra de 100.000 lei si care practic sunt iesite complet de pe radarul investitorilor straini. Numarul companiilor uitate de investitori ar urca insa puternic daca in calcul ar fi luate si cele peste 1.000 de societati ale pietei Rasdaq, intrate intr-un anonimat complet de la izbucnirea crizei in 2008.