Companiile listate incep in aceasta saptamana sa isi publice rezultatele financiare la semestru, capetele de afis fiind BRD, Petrom si Banca Transilvania. Daca in SUA cifrele anuntate de companii au dat motive de optimism investitorilor, in Romania, analistii se indoiesc ca investitorii vor fi convinsi sa renunte la concedii pentru a reveni in piata.
Aerostar (ARS) a fost prima companie care si-a publicat pana acum datele semestriale, compania specializata in fabricarea pieselor de schimb si mentenanta aeronavelor anuntand un profit in crestere cu 6%, pana la 7,1 milioane lei.

Miercuri urmeaza anunturile Farmaceutica Remedia (RMAH), Turbomecanica (TBM) si ale austriecilor de la Erste Bank (EBS).

Rezultatele Erste sunt foarte asteptate in piata romaneasca, SIF-urile avand pachete importante de actiuni in cadrul bancii austriece care controleaza BCR. Titlurile EBS au ajuns in ultimele luni sa fie printre cele mai tranzactionate de pe BVB, vineri, de exemplu, acestea ocupand primul loc in topul lichiditatii.

BRD si Banca Transilvania (TLV), cele mai mari banci listate pe Bursa de la Bucuresti (BVB), isi publica rezultatele joi si vor inchide prima saptamana a sezonului de raportari semestriale.

Cele mai importante anunturi semestriale din piata romaneasca„Bancile vor fi cel mai interesant de urmarit. Exista un interes destul de ridicat pentru BRD in sensul ca banca a raportat rezultate foarte slabe in ultimele 3-4 trimestre, iar daca acum vom vedea o redresare cel putin la capitolul provizioane, atunci sunt sanse ca imaginea companiei sa se schimbe in sens pozitiv. In cazul Bancii Transilvania cred ca vom vedea rezultate foarte similare celor inregistrate in S1 2012, fara mari surprize, iar in aceste conditii BT va ramane printre favoritele investitorilor”, spune Mihai Alexa, analist in cadrul Societatii de Administrare a Investitiilor Broker Cluj.

Petrom, cea mai mare companiei din Romania, va face raportarea semestriala pe data de 13 august. Compania mama, OMV, si-a anuntat deja cifrele la semestru, cel mai notabil fiind provizionul de 55 milioane euro rezultat din deprecierea activelor legate de proiectul Nabucco Vest, dupa ce consortiul care dezvolta exploatarea Sah Deniz din Azerbaijan a selectat alt gazoduct ca ruta de export catre Europa
„Petrom nu va fi afecatata de Nabucco pentru ca pierderea a intrat deja in contabilitatea OMV. Vor mai fi insa companii listate pe BVB pentru care anularea proiectului va aduce un anumit minus. Am vazut deja ca Transgaz a pierdut 25 mil. euro”, mentioneaza Alexa.

Dafora, Condmag si Armax Gaz sunt alte companii listate care indirect ar fi beneficiat de pe urma lucrarilor la proiectul Nabucco.

In SUA, peste 70% din companii au depasit asteptarile investitorilor la semestru


Analistii romani se indoiesc insa ca sezonul raportarilor semestriale va aduce un val important de investitori in piata, „vacanta” urmand sa ramana cuvantul de ordine cel mai probabil pana la inceputul lui septembrie.

„In ciuda raportarilor financiare care se vor face, ma indoiesc ca vom vedea multi investitori intorsi din concedii la tranzactionare. Atmosfera de vacanta va persista cel putin pana in primele saptamani din septembrie”, spune Alexa.

Intre timp, in SUA, anunturile semestriale facute de catre companii au dat motive de optimism investitorilor. Pana acum, circa 71% din companii au raportat un profit pe T2 peste asteptari, potrivit unei statistici a companiei Bespoke Invest. Procentul este cel mai bun inregistrat din T3 2006 si pana in prezent.

Peter Oppenheimer, strateg piete de capital europene in cadrul Goldman Sachs, considera ca imbunatatirea profitabilitatii companiilor va fi reprezenta motorul cresterii actiunilor in urmatorul an, scrie CNBC.

„Piete au urcat puternic in ultimul an si o buna parte din aceasta cursa de recuperare s-a datorat asteptarilor privind revenirea economica. Ne asteptam ca aceste asteptari sa se confirme”, a declarat Oppenheimer.

Facebook este doar unul dintre exemplele de companii care au surprins pozitiv investitorii. Reteaua sociala a raportat miercuri un castig net de 333 mil. dolari si o crestere de 53% a veniturilor, pana la 1,8 mld. dolari. Ca urmare, actiunile Facebook, tranzactionate si pe sistemul ATS al Bursei de la Bucuresti, au urcat cu 29% intr-o singura zi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri