Equity Invest a fost cea mai profitabila firma de brokeraj de pe Bursa de la Bucuresti (BVB) anul trecut, inregistrand un castig net de 3,5 mil. lei (putin peste 1 mil. dolari). De cealalta parte Raiffeisen Capital & Investment, a pierdut 3,5 mil. lei si se plaseaza pe ultimul loc in clasament.

Rezultate financiare brokeri BVB 2012

(Nu au fost luate in calcul diviziile de brokeraj din grupurile bancare, care isi raporteaza rezultatele cumulat, la nivel de grup)

Doar 11 din cele 32 de case de brokeraj luate in calcul au reusit sa inchida anul 2012 pe plus, iar 20 de firme au inregistrat o scadere a profitului sau o crestere a pierderilor. Chiar si asa insa, per ansamblu firmele de brokeraj de pe BVB au reusit sa isi reduca pierderile de la un total 26 milioane lei in 2011, la 18 milioane lei anul trecut.

Oarecum surprinzator, firmele mici din piata au rezistat mai bine in ultimul an. Pe lista caselor de brokeraj profitabile se afla nume precum Interfinbrok Corporation, Voltinvest sau Harinvest. Locul 1 in clasement este insa ocupat de Equity Invest, firma care la inceputul anului a devenit primul market maker pe piata extrabursiera de CFD-uri (contracte pentru diferenta).



(pentru a vizualiza tabelul complet, accesati fisierul atasat)

Swiss Capital, firma care a dominat topul brokerilor in ultimii ani, a inregistrat un profit de 2,1 milioane lei in 2012, al doilea cel mai mare din piata. Urmeaza Actinvest si Prime Transactions, societati care au castigat 1 milion de lei, respectiv 745.000 lei.

In topul pierderilor, primul loc este ocupat de Raiffeisen Capital & Investment, societate care a intermediat si oferta Transgaz de la inceputul lui 2012, dupa care urmeaza Interdealer (-3 mil. lei) si firma de brokeraj detinuta de catre Dinu Patriciu, Fairwind Securities. Brokerii lui Patriciu si-au anuntat restragerea din piata luna trecuta.

Rezultatele slabe ale firmelor de brokeraj romanesti au fost determinate in principal de scaderea tranzactiilor de pe Bursa din ultimii ani, dar si de reducerea comisioanelor de tranzactionare pentru a putea face fata celorlalti competitori din piata.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri