Increderea companiilor si populatiei in economie a variat nesemnificativ in Romania in august, cu evolutii usor pozitive in industrie si servicii, dar negative in cazul consumatorilor casnici si in sectorul retail, in timp ce indicii increderii din zona euro au urcat la maximul ultimilor doi ani.

Astfel, indicele increderii in economie a scazut in Romania, in luna august, la 95,6, de la 95,7 in iulie, potrivit datelor anuntate vineri de Comisia Europeana, elaborate in urma unui sondaj in randul companiilor si consumatorilor.

Indicatorul a crescut usor in industrie si servicii, pe fondul imbunatatirii situatiei economice din zona euro, care a iesit in trimestrul al doilea dintr-o recesiune prelungita.

Totodata, indicii au evoluat negativ in zona consumatorilor si in sectorul retail, reflectand cererea interna slaba.

Economia zonei euro a crescut cu 0,3% in trimestrul al doilea fata de primele trei luni ale anului, dupa un an si jumatate de contractie, iar datele economice aparute ulterior au intarit perceptia ca revenirea accelereaza. Cu toate acestea, Europa continua sa se lupte cu efectele crizei financiare si declinului economic, cu un somaj de peste 12% si recesiune in statele din sud.

"Avand in vedere cifrele pentru iulie si august, zona euro a crescut probabil cu 0,4% in trimestrul al treilea. Intrebarea cheie pentru 2014 este daca revenirea este sustenabila", comenteaza pentru Bloomberg un analist al bancii Macquarie Securities.

Moneda euro s-a apreciat usor fata de dolar dupa aparitia raportului privind increderea in conomie, la 1,3248 dolari/euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cat de supraevaluate sunt in realitate pietele de actiuni