Astfel, indicatorii de incredere in economie calculati pentru sectorul serviciilor, comertul retail si constructii s-au deteriorat fata de iulie, ca si in randul consumatorilor, in timp ce indicele pentru industrie s-a imbunatatit usor, potrivit unui raport prezentat joi de Comisia Europeana, relateaza Mediafax.

Indicii sunt calculati de Directoratul General pentru Economie si Finante al Comisiei Europene, in urma unor sondaje in randul reprezentantilor industriei producatoare, sectorului serviciilor, retailerilor, constructorilor si consumatorilor, efectuate pe ramuri industriale, in UE si in statele membre.

La nivelul zonei euro, increderea in economie a scazut in august la minimul ultimilor trei ani, pe fondul crizei datoriilor de stat si unei economii aflate in pragul recesiunii. Companiile si consumatorii sunt tot mai pesimisti, indicii de incredere deteriorandu-se in toate ramurile economiei, inclusiv in randul populatiei.

Citeste si:

Economia zonei euro s-a contractat in trimestrul al doilea cu 0,2% din PIB, dupa stagnare in primele trei luni ale anului si o scadere de 0,3% in trimestrul patru din 2011. Somajul este la cote record, de peste 11%, iar moneda euro s-a depreciat in acest an cu 3,2% fata de dolar, dupa ce Ciprul si Spania au solicitat ajutor financiar international.

Urmeaza o toamna plina pentru liderii europeni, care incearca sa evite iesirea Greciei din zona euro si sa gaseasca masuri pentru reducerea costurilor de finantare ale Spaniei si Italiei.