Bursa a scazut cu 0,13%, iar rulajul a atins cel mai redus nivel din ultimele 11 luni, in conditiile in care micii investitori si-au orientat atentia si o parte din bani catre oferta Nuclearelectrica, fiind atrasi de discountul consistent din primele trei zile.

Piata a fost si luni marcata de apatie, intrucat cei mai multi investitori isi pastreaza banii pentru a participa la oferta publica initiala lansata luni de Nuclearelectrica pentru listarea la Bursa, relateaza Mediafax.

"Cred ca foarte multi investitori se pozitioneaza acum pentru oferta Nuclearelectrica. La acest moment, pare ca va fi suprasubscrisa. Cred ca asistam la schimbare de paradigma in Europa de Est acum, dupa ce s-a intamplat in Polonia cu fondurile de pensii. Este o oportunitate extraordinara pentru piata de capital din Romania sa se afirme, prin oferte coerente si de succes.

Este un interes extraordinar din partea fondurilor de investitii straine pentru activele romanesti, de aceea cred ca si Nuclearelectrica va fi un succes. In special, marile fonduri de investitii au inceput sa se uite la Romania, dupa foarte multi ani", a afirmat un broker.

In primele aproape opt ore ale ofertei pe care Nuclearelectrica a lansat-o pentru listarea la Bursa, micii investitori au subscris aproape 90% din actiunile oferite pe transa lor si care reprezinta 10% din titlurile din oferta, interesul ridicat fiind determinat de discountul de 8% acordat pentru ordinele plasate in primele trei zile, potrivit brokerilor.

Citeste si:
Petrecere ca inainte de criza pe bursa romaneasca
Petrecere ca inainte de criza...

In conditiile in care interesul a fost axat pe oferta Nuclearelectrica, tranzactiile de pe piata au fost reduse si au vizat volume mici de actiuni. Astfel, putinii investitori prezenti la transfer au realizat operatiuni de doar 4,7 milioane lei (aproape 1,1 milioane euro), valoare de trei ori sub rulajul de vineri, de 15,6 milioane lei (3,5 milioane euro). O lichiditate mai mica decat cea de luni a fost inregistrata pe 1 octombrie 2012, cand operatiunile au insumat numai 4,1 milioane lei (914.000 de euro).

Tranzactii de peste 100.000 de lei au inregistrat actiuni emise de doar 7 din cele 81 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta in scadere cu 0,25%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborat cu 0,11%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a stagnat.

Citeste si:
Bursa de Valori Bucuresti trece de maximul ultimilor 12 ani
Bursa de Valori Bucuresti...

Indicele extins BET-XT a scazut cu 0,14%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu numai 0,09% peste inchiderea de vineri.
Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Actiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 2 milioane lei, iar pretul a scazut cu 0,22%, la 0,676 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de numai 55.000 de lei, fata de 478.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Paris si Londra erau in scadere cu 0,2% si, respectiv, cu 0,3%, in timp ce piata de la Frankfurt avansa cu aproape 0,2%.

Citeste si:
Fondul Proprietatea anunta un nou program de rascumparari de actiuni
Fondul Proprietatea anunta un...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Fondul Proprietatea rascumpara actiuni la un pret cu 10% peste piata