"Statul ar trebui sa modifice acea lege din 1997, prin care sa permita managementului sa primesca o parte din partea variabila in actiuni, chiar si angajatii. Daca va face asta, va motiva managementul sa genereze o profitabilitate atat de mare incat pretul actiunii sa creasca si astfel si valoarea pachetului pe care il detine. Si asa nu trebuie sa mai ai nicio tinta de performanta, fiindcaa managementul va trage in directia eficientizarii companiei, cresterii pretului actiunii. Managementul trebuie foarte bine stimulat", a declarat Anghel la conferinta Mediafax Talks about Energy.

El a dat exemplu compania de utilitati ceha CE, unde 1% din actiuni sunt pentru management, pachet care valoareaza 160 milioane euro.

"CEZ are de 10 ani acelasi management si de la listarea la bursa este de 10 ori mai valoroasa", a aratat Anghel.

Guvernul a limitat salariile directorilor din companii de stat la un nivel reprezentand de sase ori salariul mediu brut in ramura respectiva.

Monopolurile din energie sunt...
Citeste si: Monopolurile din energie sunt singurele pe plus la bursa

Astfel, remuneratia membrilor executivi ai CA este formata dintr-o indemnizatie fixa lunara care nu poate depasi de 6 ori media pe ultimele 12 luni a castigului salarial mediu brut lunar din ramura in care isi desfasoara activitatea regia sau societatea respectiva, medie comunicata de INS, si dintr-o componenta variabila revizuita in functie de gradul de indeplinire a indicatorilor de performanta prevazuti in contractul de mandat.

Remuneratia directorilor nu poate depasi nivelul stabilit pentru membrii executivi ai CA si este unica forma de remuneratie pentru directorii care indeplinesc si calitatea de administratori.

Aceasta masura a fost urmare a informatiilor ca directorii companiei Nuclearelctrica ar putea castiga pana la 210.000 euro pe an, in timp ce membrii Consiliului de Administratie ar putea incasa 84.000 euro pe an, daca AGA, controlata de stat, aproba propunerea ca directorii executivi sa primeasca indemnizatii lunare de pana la 76.800 lei.

Bursa, ASF si BNR au facut...
Citeste si: Bursa, ASF si BNR au facut lista celor 8 "pacate" ale pietei de...