Managementul companiilor de stat ar trebui sa primeasca o parte din bonusuri in actiuni, ceea ce i-ar determina si mai mult sa creasca eficienta si profitabilitatea acelei companii, este de parere presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Lucian Anghel.

"Statul ar trebui sa modifice acea lege din 1997, prin care sa permita managementului sa primesca o parte din partea variabila in actiuni, chiar si angajatii. Daca va face asta, va motiva managementul sa genereze o profitabilitate atat de mare incat pretul actiunii sa creasca si astfel si valoarea pachetului pe care il detine. Si asa nu trebuie sa mai ai nicio tinta de performanta, fiindcaa managementul va trage in directia eficientizarii companiei, cresterii pretului actiunii. Managementul trebuie foarte bine stimulat", a declarat Anghel la conferinta Mediafax Talks about Energy.

El a dat exemplu compania de utilitati ceha CE, unde 1% din actiuni sunt pentru management, pachet care valoareaza 160 milioane euro.

"CEZ are de 10 ani acelasi management si de la listarea la bursa este de 10 ori mai valoroasa", a aratat Anghel.

Guvernul a limitat salariile directorilor din companii de stat la un nivel reprezentand de sase ori salariul mediu brut in ramura respectiva.

Astfel, remuneratia membrilor executivi ai CA este formata dintr-o indemnizatie fixa lunara care nu poate depasi de 6 ori media pe ultimele 12 luni a castigului salarial mediu brut lunar din ramura in care isi desfasoara activitatea regia sau societatea respectiva, medie comunicata de INS, si dintr-o componenta variabila revizuita in functie de gradul de indeplinire a indicatorilor de performanta prevazuti in contractul de mandat.

Remuneratia directorilor nu poate depasi nivelul stabilit pentru membrii executivi ai CA si este unica forma de remuneratie pentru directorii care indeplinesc si calitatea de administratori.

Aceasta masura a fost urmare a informatiilor ca directorii companiei Nuclearelctrica ar putea castiga pana la 210.000 euro pe an, in timp ce membrii Consiliului de Administratie ar putea incasa 84.000 euro pe an, daca AGA, controlata de stat, aproba propunerea ca directorii executivi sa primeasca indemnizatii lunare de pana la 76.800 lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri