Savarsirea unor infractiuni legate de instrumente financiare admise la tranzactionare pe piata de capital din Romania nu trebuie sa aduca atingere increderii investitorilor in aceasta piata, considera oficialii Organizatiei Profesionistilor Pietei de Capital (OPPC).

Reactia acestora vine dupa ce saptamana trecuta un grup de opt persoane au furat actiuni la SIF-uri in valoare de 900.000 de lei (200.000 de euro) detinute de Ana Maria Mihaescu, sefa misiunii din Romania a International Finance Corporation (IFC), folosindu-se de un buletin fals si de o persoana cu infatisarea apropiata de cea a oficialului.

“Dosarul furtului de actiuni prezentat recent de mass media, aflat pe rolul Tribunalului Sibiu, reprezinta un caz punctual, care nu este caracteristic pietei de capital din Romania. Infractiuni similare pot fi savarsite cu orice bunuri, fiind considerabil mai numeroase situatiile in care, cu acte false, au fost instrainate imobile apartinand altor persoane, desi formalitatile legale pentru identificarea persoanelor care incheie un contract de vanzare-cumparare de bunuri imobile sunt mai ample decat cele obligatorii in cazul instrainarii actiunilor”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al OPPC, semnat de presedintele Cristian Dutescu.

Pe tot parcursul evolutiei, pe piata de capital au mai avut loc evenimente neplacute sau scandaluri legate de activitati ilicite, dar trebuie inteles faptul ca acest gen de momente sunt punctuale si nu reprezinta practici uzuale ale pietei si au fost intalnite in mai multe tari, adauga avocatul.

“In acelasi timp, consideram ca este obligatorie o imbunatatire a reglementarilor din domeniul pietei de capital in vederea cresterii gradului de profesionalism a persoanelor implicate. Pe de alta parte, avem nevoie de mecanisme legale eficiente care sa asigure identificarea corecta a investitorilor, mai ales in contextul in care tot mai multe contracte se incheie la distanta, fara ca agentul si investitorul sa intre in contact”, spun oficialii Organizatiei.

Citeste si:
O noua metoda de furt de pe card. Cum au procedat doi ploiesteni
O noua metoda de furt de pe...

Tot saptamana trecuta, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis sa opreasca pentru doua zile, vineri si luni, fondurile de pensii administrate privat de la tranzactionarea cu actiuni pe bursa, pentru a verifica siguranta actiunilor din portofolii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Frauda: candidati indemnati sa dea bani pentru un job in Elvetia