"Se majoreaza veniturile din dividende cu suma de 117,98 milioane lei si alte venituri cu suma de 1,73 milioane lei, ca urmare a inregistrarii in executie a unor venituri mai mari decat cele prognozate. Se diminueaza veniturile din privatizare cu suma de 1,41 miliarde lei (...)", se arata in nota de fundamentare a unui proiect de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Economiei.

OPSPI estima initial ca va incasa in acest an 1,86 miliarde lei din privatizare.

Din dividende, Oficiul se asteapta sa incaseze in acest an 1,39 miliarde lei, cu aproximativ 5% mai mult fata de nivelul prognozat anterior, de 1,27 miliarde lei. Potrivit notei de fundamentare a proiectului de hotarare de guvern, incasarile de dividende in primele opt luni ale anului in curs au depasit cu 9,2% nivelul propus.

Reducerea estimarilor privind incasarile din privatizari are ca efect rectificarea bugetului pentru anul in curs al OPSPI, astfel ca veniturile totale sunt estimate sa scada de la 3,14 miliarde lei la 1,84 miliarde lei (415,3 milioane euro).

In luna iulie a fost creata o noua structura, Departamentul pentru Energie, care a preluat cele mai importante companii din sectorul energetic de la Ministerul Economiei

Citeste si:

De asemenea, atributiile pentru sectorul energetic ale OPSPI au fost transferate Departamentului pentru Energie, in timp ce Ministerul Economiei a ramas doar cu 28 de companii din industria de aparare, industria constructoare de masini.

O parte semnificativa a bugetului OPSPI este asigurata de Transgaz Medias (TGN), care a lansat in luna aprilie o oferta secundara pentru vanzarea pe bursa a inca 15% din actiuni. Vanzarea actinilor a adus 315 milioane lei (72 milioane de euro), cu 19 milioane de euro sub valoarea maxima care putea fi obtinuta.

Statul controleaza in prezent Transgaz prin Ministerul Finantelor Publice.

O alta de companie de stat, Romgaz Medias, aflata la Departamentul pentru Energie, ar urma sa scoata in noiembrie pe bursa un pachet de 15% din actiuni, operatiune prin care statul ar putea obtine 600 milioane euro.