Bursa a inchis sesiunea in scadere usoara, cu 0,19%, intr-o piata cu lichiditate redusa, de 18,47 milioane lei, din care 52% au reprezentat schimburile cu actiunile Fondul Proprietatea (FP), dar la oferta de vanzare Romgaz s-au facut subscrieri duble fata de rulajul pietei, de 37,3 milioane lei.

Statul a lansat marti oferta prin care vrea sa vanda 15% din actiunile Romgaz la preturi intre 24 si 32 lei pe titlu, estimand sa obtina intre 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) si 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro).

Pana la ora 17:00, micii investitori au subscris 13,47% din actiunile disponibile pe transa lor (care reprezinta 15% din toate titlurile scoase la vanzare). La acel moment erau inregistrate 539 de ordine pentru 1,067 milioane de titluri, care vor beneficia de discount de 5%, si 5 ordine pentru 100.528 de titluri fara discount.

Micii investitori beneficiaza de discounturi doar pentru primele 10.000 de actiuni subscrise, nu si pentru GDR-uri, iar subscrierea se face la pretul maxim, de 32 lei/actiune.

Oferta se va incheia pe 31 octombrie, iar actiunile vor fi vandute atat la Bursa de la Bucuresti, cat si prin intermediul unor certificate de depozit (GDR-uri) pe piata de la Londra.

Romgaz pierde 4% pe Bursa...
Citeste si: Romgaz pierde 4% pe Bursa dupa plasamentul facut de FP

Micii investitori au inceput inca de vineri sa vanda o parte din titlurile din portofolii pentru a obtine lichiditati, bani cu care sa subscrie la oferta Romgaz inca din primele zile.

Discountul va fi de 5% pentru ordinele plasate in primele cinci zile, iar din a sasea zi reducerea va fi de 3% fata de pretul final, care va fi stabilit in functie de subscrierile investitorilor institutionali. Cel mai probabil, subscrierile masive se vor inregistra in ultimele doua zile ale perioadei cu discount de 5%, respectiv vineri si luni.

Brokerii se asteptau ca in perioada desfasurarii ofertei Romgaz, piata sa fie destul de putin lichida, tinand cont si de oferta de cumparare derulata de Fondul Proprietatea.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta in scadere cu 0,15%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era in stagnare fata de ziua precedenta.

Investitorii se concentreaza...
Citeste si: Investitorii se concentreaza pe Electrica si uita de BVB pentru o zi

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea (FP), a coborat cu 0,17%.

Indicele extins BET-XT a scazut cu0,24%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,14% sub inchiderea de luni.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 18,47 milioane lei (4,16 milioane euro), in scadere fata de nivelul de luni, de 21,8 milioane lei (4,9 milioane euro).

Brokerii de la Swiss Capital...
Citeste si: Doi brokeri au facut peste jumatate din rulajul bursei in aprilie

Transferurile cu actiunile Fondului Proprietatea au insumat 9,58 milioane lei (din care un deal de 2,65 milioane lei), suma totala reprezentand mai mult de jumatate din lichiditatea pietei.

Cotatia din piata principala a crescut marti cu 0,25%, la 0,7885 lei.

Investitorii au suprasubscris de aproape 2,8 ori oferta lansata saptamana trecuta de Fondul Proprietatea pentru rascumpararea unui pachet de 4,35% din actiuni. Doar din trei ordine a fost depasit cu 16% volumul de titluri pe care FP il vizeaza in aceasta operatiune. Pana la finalul sedintei de marti, au fost plasate 528 de ordine pentru 1,676 miliarde de actiuni, reprezentand 12,1% din toate titlurile Fondului, potrivit datelor din sistemul Bursei.

Oferta se va incheia pe 14 noiembrie.

Cu drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica (SNN) in oferta pentru listare au fost realizate operatiuni in valoare cumulata de 919.000 de lei. Pretul a crescut cu 1,2%, la 10,99 lei, situandu-se sub cotatia din oferta derulata de companie pentru listarea la Bursa, de 11,2 lei/actiune.

Cotatia este cu 1,8% sub pretul de 11,2 lei/actiune la care au fost vandute titlurile pe transele investitorilor institutionali (85% din oferta) si al marilor investitori de retail (5% din titlurile din oferta).

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat luni actiuni de 516.000 lei, fata de 522.000 de lei in sedinta precedenta.

Marile piete europene afisau cresteri de pana la 1,2%, iar actiunile de pe Wall Street au inceput tranzactiile de marti in urcare, in urma datelor publicate de guvernul SUA privind piata muncii, pe luna septembrie, care intaresc opinia analistilor ca Rezerva Federala (Fed) nu va incepe retragerea masurilor de stimulare a economiei americane.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si