Statul polonez a incasat 1,42 miliarde de zloti (340 mil. euro) pentru pachetul de 21,7% din actiunile PKP Cargo. 17% din oferta a fost rezervata investitorilor persoane fizice din aceasta tara.

„Investitorii au dovedit inca o data ca o oferta buna poate sa gaseasca cumparatori in ciuda unor conditii de piata nu tocmai favorabile. Listarea PHP Cargo este un alt exemplu de privatizare de succes realizata prin intermediul bursei”, mentioneaza, intr-un comunicat de presa Beata Jarosz, vicepresedinte al Bursei de Valori din Varsovia (WSE).

Actiunile grupului feroviar au debutat miercuri in piata poloneza urcand cu aproape 18% fata de pretul la care au fost vandute in IPO.

Citeste si:

PKP Cargo este compania cu numarul 446 din piata principala a WSE si in acelasi timp este al 17-a companie care se listeaza in 2013 pe bursa poloneza.

Societatea este cel mai mare transportator feroviar de marfa din Polonia si al doilea cel mai mare din Uniunea Europeana, dupa Deutsche Bahn, din punct de vedere al volumelor transportate.

Spre deosebire de CFR Marfa, PKP Cargo este o companie foarte profitabila, anul trecut polonezii reusind sa inregistreze un castig net de 340 mil. euro. Compania romaneasca a pierdut 405 mil. lei (90 mil. euro) in 2012 si avea datorii de aproape 1 mld. lei (225 mil. euro) la sfarsitul primului trimestru din acest an.

Sursa foto: PKP Cargo