Pretul petrolului Brent a scazut luni cu pana la 2,7%, la 108,5 dolari pe baril, cea mai abrupta scadere din ultimele trei saptamani, dupa incheierea acordului privind limitarea programului nuclear iranian si relaxarea sanctiunilor economice asupra tarii, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.

Pretul petrolului Brent cu livrare in ianuarie a coborat cu pana la 3 dolari, dupa ce a urcat vineri cu 97 de centi si a incheiat saptamana trecuta la 111,05 dolari pe baril.

Cotatia titeiului WTI, de referinta pe piata SUA, a scazut cu pana la 1,6%, respectiv 1,55 dolari, la 93,29 dolari pe baril.

Iranul si marile puteri - SUA, Marea Britanie, Germania, Franta, Rusia si China - au incheiat in weekend, la Geneva, un acord care limiteaza programul nuclear iranian si prevede relaxarea sanctiunilor economice asupra tarii, deblocand partial exporturile de petrol.

Cotatia Brent, de referinta pentru jumatate din volumul de petrol tranzactionat la nivel mondial, reactioneaza puternic la evolutiile din dosarul nuclear al Iranului.

Citeste si:
In curand polonezii vor putea intra fara viza in SUA
In curand polonezii vor putea...

Exporturile de petrol ale Iranului au scazut cu 60% de la inceputul anului trecut, din cauza sanctiunilor, statul pierzand astfel venituri de peste 80 miliarde de dolari, potrivit administratiei americane.

Acordul preliminar incheiat in weekend, pentru o peioada de sase luni, mentine anumite sanctiuni in zona serviciilor financiare care continua sa limiteze exporturile de petrol.

De asemenea, embargoul pe exportul de produse petroliere rafinate a fost mentinut, dar Iranul a obtinut acces la sume in valoare totala de 4,2 miliarde de dolari detinute in coturi bancare din strainatate, inghetate pana acum.

UE va ridica interdictia asupra contractelor de asigurare pentru vase petroliere care transporta titei iranian, dar va continua sa blocheze importurile din Iran.

Citeste si:
Atac armat in Texas, SUA: 5 morti si 21 de raniti
Atac armat in SUA: 5 persoane...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Un nou atentat la Kabul, in apropierea cartierului general al NATO