In luna in care Romgaz (SNG) a intrat la tranzactionare pe Bursa, Erste Asset Management (AM), cel mai mare administrator de fonduri mutuale din Romania, a reusit sa atraga subscrieri nete de 550 mil. lei (123 mil. euro) de la investitori, suma record pentru piata romaneasca.

In luna in care Romgaz (SNG) a intrat la tranzactionare pe Bursa, Erste Asset Management (AM), cel mai mare administrator de fonduri mutuale din Romania, a reusit sa atraga subscrieri nete de 550 mil. lei (123 mil. euro) de la investitori, suma record pentru piata romaneasca.

Pentru comparatie, toate fondurile de investitii romanesti inregistrasera in octombrie subscrieri nete de 316 mil. lei. Plasamentele facute de investitorii persoane fizice au fost de 300 mil. lei, depasindu-le pe cele facute de fondurile de pensii si ceilalti jucatori institutionali (250 mil. lei).

“A fost vorba despre o serie de plasamentele in actiuni, inclusiv prin intermediul fondurilor mutuale din partea administratorilor fondurilor de pensii, pe fondul unor asteptari de evolutii pozitive pe piata de capital din Romania si, in general, in categoria de risc in care este perceputa Romania din partea investitorilor institutionali”, spune Dragos Neacsu, presedintele Erste Asset Management.

Din ce in ce mai multi romani au ales in ultimul an sa isi plaseze o parte din economii in fondurile mutuale, in contextul scaderii dobanzilor oferite de banci la depozite (in prezent cifrate la circa 4,5%) si a evolutiilor pozitive din piata de capital romaneasca. La sfarsitul lunii octombrie, aproape 262.000 de romani aveau plasamente in fondurile de investitii ale caror active ajungeau la 11,4 miliarde de lei (2,57 mld. euro).

Erste Asset Management este cel mai mare administrator de fonduri local, cu o cota de piata de 25,3%, active de 5 mld. lei si peste 110.000 de investitori. Erste AM activeaza de cinci ani in piata romaneasca.

“Ne propunem ca la finele urmatorilor cinci ani sa capatam anvergura unui jucator de talie mare in regiune, cu un mix de produse complet din punctul de vedere al unei clientele in care ponderea investitorilor institutionali sa fie sensibil mai mare decat in prezent, undeva in zona 30 – 40%.

Corespunzator, alocarea pe clase de produse va fi cu pondere semnificativ mai mare catre fonduri si portofolii administrate pentru persoane cu venituri ridicate si institutionali, cu alte cuvinte vom avea un procent de minimum 20 – 25% din total active in administrare investitii, in numele clientilor, in actiuni, fie in mod direct sau prin intermediul unor fonduri de actiuni”, mentioneaza Neacsu.

Seful Erste AM se asteapta ca activele fondurilor administrate sa urce la 3 mld. euro pana in 2019, si 1,5 mld. euro la sfarsitul anului viitor.

“Ne asteptam ca in perioada urmatoare sa devina mai vizibila alocarea clientilor catre produse cu investitii in actiuni, romanesti si/sau straine. Ne dorim ca peste trei ani sa putem prezenta Erste Equity Romania drept un fond de actiuni reprezentativ nu numai pentru piata de actiuni din Romania, dar si din punct de vedere al ECE, cu active in preajma pragului de 100 miioane de euro”, a declarat Dragos Neacsu.

Erste Asset Management vrea sa aplice in 2014 pentru obtinerea unui rating din partea unor companii de cercetare in domeniul fondurilor de investitii, precum Morningstar sau Lipper, pentru BCR Obligatiuni – cel mai mare fond de obligatiuni din Romania. Neacsu se asteapta ca o evolutie pozitiva a ratingului de tara si parcurgerea fara derapaje a unui an electoral dificil sa contribuie pozitiv la acest proces.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri