Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,33%, intr-o piata unde prudenta investitorilor la tranzactionare a dus lichiditatea la cel mai redus nivel din ultimele doua luni si jumatate, operatiunile depasind cu greu 14 milioane de lei.

Piata a fluctuat nesemnificativ in prima jumatate de ora de tranzactionare, dupa care a trecut usor pe verde, punctul maxim de crestere al indicelui general al Bursei, BET-C, fiind atins in jurul orei 11:30, cand piata a fost cu 0,21% peste inchiderea sedintei precedente.

Ulterior, bursa a inceput sa revina spre nivelul de vineri, pentru ca dupa ora 12:00 sa intre pe rosu, iar punctul minim al indicelui BET-C a fost atins chiar la inchidere.

Fluctuatiile usoare ale pietei au venit in cadrul unor tranzactii cu volume reduse in cazul majoritatii actiunilor. Rulaje de peste 500.000 de lei au inregistrat actiuni emise de doar sapte din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea titlurilor internationale.

Investitorii au transferat in total actiuni de 14,1 milioane lei (3,1 milioane euro), suma de 3,4 ori sub rulajul de vineri, de aproape 48 milioane lei (10,7 milioane euro). O lichiditate mai mica decat cea de luni a fost inregistrata pe 22 noiembrie, cand operatiunile au fost de doar 11,1 milioane lei (2,5 milioane euro).

"Prudenta pietei este explicabila dupa declinul recent. Totodata, la nivel global, bursele de actiuni asteapta prima aparitie oficiala a lui Janet Yellen in postura de presedinte al Rezervei Federale, care se va intampla marti in Camera Reprezentantilor", a declarat Georgiana Androne, analist la casa de brokeraj Tradeville.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in scadere cu 0,46%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborat cu 0,29%.

In acelasi timp, indicele BET-FI s-a plasat cu 0,71% sub sedinta anterioara. Indicele reflecta evolutia actiunilor celor cinci SIF-uri si a titlurilor Fondului Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-XT a scazut cu 0,47%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,26% sub nivelul de vineri.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste, SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Titlurile OMV Petrom (SNP) si Banca Transilvania (TLV) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 4,4 milioane lei si, respectiv, de 2,8 milioane lei. Aproape jumatate din rulajul actiunilor OMV Petrom reprezinta doua deal-uri, de 2,3 milioane lei. O tranzactie negociata a fost realizata si cu titlurile Bancii Transilvania, pentru 1,9 milioane lei.

Actiunile OMV Petrom au avansat cu 0,22%, la 0,466 lei, in timp ce titlurile bancii au scazut cu 1,15%, la 1,631 lei.

Actiunile Impact Developer&Contractor (IMP) au crescut cu 1,1%, la 0,78 lei, pe a cincea lichiditate din piata, de 1,1 milioane lei. Cea mai mare parte a rulajului a fost asigurata de o tranzactie realizata la ora 12:15, pentru 936.000 de lei, la un pret cu 1% peste ultima cotatie de vineri.

Investitorii nu au reactionat vizibil la rezultatele financiare preliminare inregistrate in 2012 de Nuclearelectrica (SNN) si la bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an, publicate pe site-ul companiei. Pretul actiunilor Nuclearelectrica a scazut cu 0,21%, la 9,48 lei, pe un rulaj de 666.000 de lei.

In timpul sedintei titlurile au coborat chiar cu aproape 1% si au atins un nou minim istoric, de 9,41 lei.

Actiunile Nuclearelectrica au scazut in acest an cu 15%. Ultima cotatie de luni este cu aproape 16% sub pretul din oferta derulata de companie in luna septembrie pentru listarea la Bursa, cand majoritatea actiunilor au fost vandute la pretul de 11,2 lei/titlu.

Compania a inregistrat anul trecut un profit net preliminar record, de 456,7 milioane lei (103,6 milioane euro), cu mult peste castigul din 2012, de doar 21 milioane lei. Totusi, pentru anul in curs, conducerea Nuclearelectrica estimeaza un profit net de doar 28 milioane lei.

Veniturile totale ar urma sa scada in acest an cu aproape 21%, de la 2,3 miliarde lei (230,3 milioane euro) la 1,82 miliarde lei.

Analistul Tradeville arata ca actiunile Nuclearelectrica s-au inscris pe un trend descendent aproape neintrerupt inca de la sfarsitul anului trecut, in ciuda tendintei in general ascendente de la BVB.

"Principalul motiv a fost scaderea pretului la energie pe piata concurentiala, pe care Nuclearelectrica isi va plasa in 2014 un procent mai mare din productie decat anul trecut, atat din cauza cererii slabe pentru energie, cat si a ofertei suplimentare de energie verde din sistem. Dat fiind ca pe OPCOM sunt disponibile date la zi atat pentru piata pentru ziua urmatoare (PZU), cat si pentru contracte bilaterale (PCCB), aceste scaderi au putut fi urmarite indeaproape de investitori, si s-au reflectat in cotatiile actiunilor Nuclearelectrica. In mod logic, asteptarile pentru veniturile pe 2014 au fost ajustate negativ, deci publicarea bugetului de azi nu face decat sa oficializeze aceleasi estimari si la nivelul managementului. Pe partea de cheltuieli, compania urmeaza sa fie lovita de taxa pe constructii speciale, introdusa de stat de la 1 ianuarie, iar coroborat cu veniturile mai modeste, risca sa o intoarca la marjele de profitabilitate infime de dinainte de listare", a afirmat Georgiana Androne.

Conducerea Nuclearelectrica estimeaza costuri de 102,2 milioane lei pentru impozitul pe constructiile speciale.

"Scenariul nostru in privinta actiunilor Nuclearelectrica este o scurta perioada de entuziasm la publicarea rezultatelor pentru 2013 si a dividendului aferent, care va avea un randament de peste 10% la cotatiile actuale, insa perspectivele operationale slabe se vor face simtite in noi corectii dupa data cum-dividend (dupa care investitorii care cumpara actiunile nu mai au dreptul sa incaseze dividendele distribuite din profitul de anul trecut de companie - n.r.)", a adaugat analistul de la Tradeville.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 2,5 milioane lei, fata de 442.000 de lei in sedinta precedenta.

Aproape 80% din lichiditatea de luni a fost asigurata de o tranzactie cu 31,28% din actiunile Companiei de Informatica Aplicata Cluj Napoca, de 2 milioane lei. Firma este controlata de omul de afaceri Arpad Paszkany, iar tranzactie a fost realizata la pretul de 21,48 lei, similar celui mai recent transfer, din 10 decembrie.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele de la Paris si Londra erau in crestere cate 0,2%, in timp ce piata de la Frankfurt era in scadere cu 0,1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri