SIF Oltenia sustine ca nu a mai negociat din luna martie a anului trecut vanzarea pachetului de actiuni BCR catre Erste, infirmand declaratiile unuia dintre administratorii SIF, Ana Bobirca, propusa in CA de fondul Business Capital for Romania Opportunity, controlat de BCR.

"Conducerea efectiva a SIF Oltenia a luat act de prezenta in cadrul evenimentului Romania Investor Days organizat la New York de catre Bursa de Valori Bucuresti, Fondul Proprietatea si Raiffeisen Bank - februarie 2014 - a doamnei Ana - Barbara Bobirca administrator SIF Oltenia. Desi doamna Bobirca a fost prezenta la acest eveniment fara a avea mandat de reprezentare a SIF Oltenia, domnia sa a exprimat, in cadrul intalnirilor ce au avut loc, puncte de vedere ca venind din partea SIF Oltenia. O serie de afirmatii facute de domnia sa in cadrul evenimentului sunt de natura sa dezinformeze investitorii", se arata intr-un comunicat transmis, de SIF Oltenia Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si citat de Mediafax.

SIF Oltenia considera ca declaratiile Anei Bobirca pot fi interpretate de "organele abilitate ca susceptibile" de manipularea pietei si se disociaza de acestea.

Una dintre afirmatiile Anei Bobirca ar fi vizat negocierile purtate de SIF Oltenia pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut la BCR.

"Mentionam ca din martie 2013 nu au mai avut loc negocieri intre conducerea SIF Oltenia si reprezentanti ai Erste sau alti potentiali investitori privind valorificarea pachetului BCR (6,3% din titlurile bancii - n.r.). Conducerea efectiva a SIF Oltenia a considerat ca acest activ important din portofoliu (28,17% din valoarea de piata la 31.12.2013 a activelor administrate) nu este normal sa fie valorificat intr-o perioada scurta, in perioada de criza, cand banca a avut o evolutie mai putin convingatoare, iar din discutiile purtate cu potentiali investitori a rezultat ca plasamentul nu poate fi valorificat cu eficienta maxima, in conditiile in care BCR ocupa locul I in sistemul bancar romanesc din punct de vedere al activelor si al segmentului detinut in piata bancara. Aceasta afirmatie a doamnei Bobirca este de natura sa manipuleze piata", se arata in comunicatul transmis, miercuri, de SIF Oltenia.

Societatea de investitii financiare mentioneaza ca Ana Bobirca a fost propusa membru in Consiliul de Administratie al SIF Oltenia de fondul Business Capital for Romania Opportunity, al carui actionar majoritar este BCR/Erste. In actioanariatul fondului se regaseste si presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, omul de afaceri Florin Pogonaru.

Erste si Pogonaru sunt si cei mai mari actionari ai SIF Oltenia, potrivit celor mai recente informatii disponibile.

SIF Oltenia precizeaza, in comunicatul transmis miercuri, ca in Curriculum Vitae prezentat de Bobirca ea este presedinte al Comitetului de investitii al Business Capital for Romania Opportunity Fund si, potrivit legi societatilor comerciale, nu are dreptul sa participe la deliberarile privind operatiuni in care ar fi in conflict de interese, in cazul de fata discutiile privind pachetul de actiuni detinut de SIF la BCR.

Alte afirmatii ale Anei Bobirca ar fi vizat intentia mutarii sediului SIF Oltenia de la Craiova la Bucuresti si incurajarea actionarilor sa participe la AGA "intrucat sunt analizate mai multe propuneri importante, printre care majorarea de capital social pentru diluarea actionarilor inactivi".

In replica, in comunicatul transmis miercuri, SIF Oltenia precizeaza ca aceste afirmatii nu sunt corecte si nu au existat astfel de discutii la nivelul conducerii companiei.

"Aceste informatii vehiculate justifica interesul unor persoane in modificarea legislativa a pragului de detinere in SIF-uri si a pragului de cvorum pentru adunarile generale extraordinare ale actionarilor. Sub falsul interes in majorarea sau diminuarea capitalului social al SIF pentru maximizarea performantelor acestuia se ascunde interesul unor actionari de a se crea conditiile intrunirii cvorumului pentru adunarea generala extraordinara a actionarilor care sa ia astfel de hotarari, inclusiv mutarea societatii la Bucuresti si angajarea unor persoane care sa puna in practica astfel de politici in interesul limitat al unor grupuri", se mai arata in comunicat.

SIF Oltenia mentioneaza ca 60 de persoane fizice si juridice rezidente si nerezidente detin peste 50% din actiunile SIF, iar 16,27% din titlurile companiei sunt la 391.907 persoane actionarii fondatori (persoane fizice detinatori intre 10 si 1010 actiuni).

SIF Oltenia are cea mai mare capitalizare bursiera dintre SIF-uri, de 1,142 miliarde lei (aproape 253 milioane euro). Societatea avea la finalul lunii ianuarie un activ net 1,595 miliarde lei (353,1 milioane euro). SIF Oltenia controleaza impreuna cu Florin Pogonaru firmele Prodplast si Prodplast Imobiliare, iar impreuna cu fondul Business Capital for Romania Opportunity detine controlul producatorului de ulei vegetal Argus Constanta (UARG).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri