Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,38%, intr-o piata unde majoritatea investitorilor nu au intrat la tranzactionare, insa mai multe deal-uri cu 7,8% din actiunile SIF Muntenia (SIF4) au dus lichiditatea la aproape 98 milioane lei, cel mai ridicat nivel din ultimele cinci saptamani.

Piata locala a deschis ziua in crestere si a stat usor pe verde in prima parte a sedintei, desi bursele vest-europene s-au intors pe scadere. Evolutia a venit, insa, in cadrul unor tranzactii cu volume reduse, la fel ca in zilele anterioare.

Pe piata principala, rulaje de peste 500.000 de lei au inregistrat actiuni emise de doar 7 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea titlurilor internationale.

"Cred ca scaderea volumelor de tranzactionare (pe piata princiala -n.r.) are legatura cu evenimentele din ultima perioada din Crimeea, pentru ca a crescut gradul de incertitudine. Au scazut destul de mult volumele si pe pietele externe, nu doar la BVB. Pe plan local, cred ca pana la AGA de bilant ale companiilor (majoritatea programate pentru luna aprilie - n.r.), va fi o piata destul de linistita, in sincron cu pietele externe. Sa vedem ce noutati mai apar cu privire la intentia Fondului Proprietatea de a vinde o parte din actiunile detinute la OMV Petrom; cam asta ar fi de urmarit mai mult", a afirmat un broker citat de Mediafax.

Totusi, lichiditatea bursei a fost asigruata in principal de mai multe deal-uri realizate in ultimele ore ale sedintei. Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 97,8 milioane lei (21,7 milione euro), de 2,6 ori peste rulajul de luni, de 37,1 milioane lei (8,2 milioane euro).

In ultimele ore au fost realizate deal-uri cu 7,86% din actiunile SIF Muntenia (66,5 milioane lei), 11,34% din titlurile Teraplast (6,5 milioane lei), dar si pachete mai mici de actiuni Transelectrica (2,5 milioane lei), Fondul Proprietatea (1,2 milioane lei) si BRD (699.000 de lei). Aceste deal-uri au asigura, astfel, aproape 80% din lichiditatea pietei.

Unii brokeri cred ca majoritatea actiunilor SIF Muntenia (SIF4) au fost vandute de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care detine aproximativ 5% din titlurile SIF Muntenia.

Pe de alta parte, pachetul de 11,34% din titlurile Teraplast vandut pe bursa este foarte apropiat de participatia SIF Banat-Crisana (SIF1) la producatorul de sisteme in domeniul instalatiilor si constructiilor.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta in crestere cu 0,54%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,23% peste ziua de luni.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,46%.

In acelasi timp, indicele extins BET-XT a crescut cu 0,53%, iar indicele extins BET-BK a urcat cu 0,47%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Actiunile Fondului Proprietatea si OMV Petrom au fost cele mai lichide din piata principala, cu operatiuni de 8,6 milioane lei si, respectiv, de 3,1 milioane lei. Titlurile FP au scazut nesemnificativ, cu 0,06%, la 0,7925 lei, iar actiunile OMV Petrom au avansat cu 0,82%, la 0,4401 lei.

Cu actiunile SIF Oltenia au fost realizate 72 de operatiuni, in valoare cumulata de aproape 992.000 de lei, iar la finalul zilei aceste titluri erau cotate la 1,95 lei, cu 0,52% peste sedinta anterioara.

Prodplast (PPL), firma controlata de presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, omul de afaceri Florin Pogonaru, a vandut luni un pachet reprezentand aproape 1% din actiunile SIF Oltenia, printr-un deal de 11,1 milioane lei (aproape 2,5 milioane euro).

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,2%. Pietele au deschis ziua in scadere, iar la mijlocul sesiunii au inceput sa creasca dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a semnat un acord cu noii lideri prorusi ai Crimeei pentru alipirea peninsulei la Rusia, sfidand sanctiunile occidentale decise impotriva Moscovei in contextul acestei crize.

Purtatorul de cuvant al diplomatiei ucrainene a afirmat ca tara sa nu va recunoaste "niciodata asa-zisa independenta si asa-zisul acord de alipire a Crimeei la Rusia".

Presedintele american Barack Obama i-a invitat pe liderii statelor din cadrul G7 si Uniunii Europene sa se reuneasca saptamana viitoare la Haga, in cadrul Summitului pentru Securitate Nucleara, pentru a discuta despre situatia din Ucraina si viitoarelor decizii pe care G7 le-ar putea adopta ca raspuns la evolutia evenimentelor si pentru sustinerea Ucrainei.

Principalii indici ai bursei din Rusia, RTS si Micex, au avansat cu 4,02% si, respectiv, cu 4,11%, iar piata din Ucraina a urcat cu 2,42%.

Bursele din Bulgaria si Polonia au scazut usor, cu cate 0,4%, piata din Croatia a stagnat, iar bursa din Cehia a avansat cu 0,84%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri