Mircea Ursache, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), spune ca salariile din institutie nu provin din bani publici, intrucat bugetul celor trei entitati care au fost incluse sub umbrela ASF nu face parte din bugetul consolidat al statului.

"A fost o dezbatere publica legata de salariile din ASF. Nu cred ca mai trebuie sa vin eu sa explic, dar intr-un mediu economic, de specialisti, trebuie sa spunem inca o data ca bugetul celor trei entitati (care alcatuiesc Autoritatea de Supraveghere Financiara – n.r.) nu a fost, nu este si nu va fi niciodata in bugetul consolidat al statului. Ca atare, nu sunt bani publici", a afirmat Ursache, citat de Mediafax.

Totodata, el a aratat ca sumele colectate din piata, comparativ cu cele pe care le practica operatorii din piata, sunt "infinit mai mici". Astfel, Ursache apreciaza ca salariile de la ASF nu ar fi reprezentat o problema atat de mediatizata daca nu ar fi existat cazurile de coruptie identificate la nivelul autoritatii.

"In consecinta, nu cred ca astazi problema salarizarii ar fi fost o problema atat de puternica daca deasupra ASF nu ar fi aparut si cazuri de coruptie. Ea a fost amplificata pe masura ce in cadrul unor conducatori din ASF au aparut elemente de coruptie, cu consecintele pe care le cunoasteti", a mai spus Ursache.

El a amintit ca, potrivit unei prevederi cuprinse intr-o decizie a Consiliului European de anul trecut, care vizeaza si Romania, statele membre au printre obligatii ca sistemul de salarizare din cadrul organismelor de supraveghere nationale sa tinda spre egalizare cu cel al organismelor de supraveghere europene.

Citeste si:
Cine este noul director general de la UNSAR
UNSAR o numeste pe Sorana...

La randul sau, Florentina Almajanu, director general al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), a mentionat ca jucatorii din asigurari isi doresc o autoritate de supraveghere puternica, cu buni specialisti, iar salariile nu reprezinta o problema.

"Noi, ca piata, ne dorim o autoritate publica, care sa reglementeze piata, care sa aiba specialisti si dorim ca nivelul salarizarii de la Autoritate sa fie la nivelul salarizarii din piata asigurarilor, astfel incat sa dispuna de specialisti, chiar sa ne fure specialistii cei mai buni din piata", a spus Almajanu.

Ea a relatat ca, in urma cu 15 ani, pe cand colabora la scrierea textului legii privind supravegherea asigurarilor, grupul de lucru a stabilit ca piata nu doreste sa lase remuneratia celor din autoritatea de supraveghere "la indemana statului", ci ca vrea sa contribuie pentru salariile acestora, intrucat aveau nevoie de o autoritate puternica, cu specialisti foarte buni, care sa reprezinte industria la nivel inalt.

"Din punctual nostru de vedere, aceasta abordare nu s-a schimbat", a punctat directorul UNSAR.

Citeste si:
Seful ASF, venituri lunare mai mari decat Mugur Isarescu in 2017
ASF a cheltuit 1 mil. dolari...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Realitatea NU sună bine: românii concediați se pot angaja, dar pe salarii minime
Setari Cookie-uri