Epopeea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), un mamut ce urmeaza sa supravegheze piata de capital, sectorul asigurarilor si al pensiilor, a ajuns la final. Presedintele Traian Basescu a promulgat legea privind infiintarea ASF. Acum, asteptam rezultate de la specialistii numiti politic de premierul Victor Ponta.
Wall-Street.ro a lansat in decembrie anul trecut, cand a aparut ideea ASF, o petitie prin care propune oprirea numirilor politice si selectarea specialistiilor la sefia acestei autoritati. Din pacate, Guvernul a decis ca numirile la sefia ASF sa fie in continuare facute pe criterii politice, astfel incat presedintia gigantului financiar urmeaza sa fie asigurata de liberalul Dan Radu Rusanu, iar Daniel Daianu, un apropiat al PSD, va ocupa functia de prim-vicepresedinte.

De altfel, presedintele PNL, Crin Antonescu, declara ca liberalii se despart "cu durere in suflet", dupa foarte multi ani, de deputatul Dan Radu Rusanu, si ii ureaza acestuia succes in fruntea Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF), functie pentru care il sprijina. Sefii ASF sunt obligati, daca este cazul, sa renunte la postura de parlamentari.

De asemenea, Marian Sarbu, Daniel Tudor si Mircea Ursache vor fi vicepresedinti ai ASF, responsabili de domeniile care reveneau Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si, respectiv, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Ce salarii au greii care vor supraveghea o mica piata financiara?

Dupa cum a dat asigurari premierul Victor Ponta, la aceasta institutie nu se vor mai vedea castiguri lunare de 40.000 euro, dar nici nu a oferit detalii legate de sumele ce urmeaza sa fie incasate de conducerea ASF, cu toate ca regreta faptul ca nu "am avut mai multa transparenta".


Salariile din Autoritatea pentru Supraveghere Financiara, care include Comisiile de Supraveghere a Asigurarilor, Valorilor Mobiliare si Pensiilor Private, vor fi incadrate in standardele BNR, afirma premierul Ponta, care arata ca in aceste autoritati se castiga lunar 62.000 lei-188.000 lei.

"Ma indoiesc ca undeva un mare bancher a reusit sa castige in ultimii ani, in medie, 188.000 lei pe luna, cum se castiga la Asigurari, sau 80.000 lei pe luna, la Valori Mobiliare, sau 62.000, ca la Pensii Private. E greu in lumea privata sa castigi atatia bani cum castigi la stat. De maine, toate salariile si veniturile de la aceasta Autoritate trebuie sa se incadreze in standardele Bancii Nationale, oricum mult mai generoase decat cele care ii privesc pe membrii Guvernului, cam de vreo zece ori, dar totusi de cincizeci de ori fata de oamenii obisnuiti. Era o exagerare pe care eu ma bucur ca o indreptam", a spus Ponta la inceputul sedintei de guvern.

Asteptarile specialistilor de la ASF

Propunerea infiintarii unei autoritati unice de supraveghere a pietei de capital, asigurarilor si pensiilor a generat reactii predominant pozitive in piata. wall-street.ro a consultat la sfarsitul anului trecut persoane din diverse zone ale industriei si concluzia este clara: unificarea este binevenita, dar in conditii clare si cu obiective concrete de reformare.

Afla ce vrea piata de capital de la institutia de supraveghere. Citeste opiniile culese de wall-street.ro de la jucatorii importanti de pe Bursa de la Bucuresti.

De asemenea, asociatiile profesionale din industriile de fonduri de investitii (AAF), fonduri de pensii private (APAPR) si asigurari (UNSAR) au realizat o scrisoare deschisa in care subliniaza o serie de principii pe care Autoritatea de Supraveghere Financiara ar trebui sa le indeplineasca la infiintare.

Cele trei asociatii cer eficienta in costuri si decizie, dezbatere si transparenta decizionala, experienta si pregatire profesionala, dar si armonizarea inter-disciplinara a reglementarilor.

Cum arata autoritatile de supraveghere ale tarilor vecine

Romania se afla in situatia unica de a-si reforma complet sistemul de supraveghere al pietei financiare locale. Chiar daca implicarea politicului in desemnarea sefilor noii autoritati financiare a fost practic imposibil de exclus complet, alte tari au dovedit ca asociatiile independente pot avea un cuvant important de spus in alegerea expertilor care au in mana piete de miliarde de euro.

Turcia

Institutia de supraveghere: Capital Markets Board of Turkey (CMB)

Ce supravegheaza: piata de capital din Turcia si firmele care opereaza in cadrul acesteia

Cine alege sefii institutiei: Ministrul de stat responsabil de Economie, Asociatia Brokerilor, Asociatia Burselor si a Camerelor de Comert, Autoritatea de Reglementare si Supraveghere Bancara, Ministerul Finantelor, Ministerul Industriei si Comertului

Austria

Institutia de supraveghere: Financial Market Authority (FMA)

Ce supravegheaza: Piata bancara (in cooperare cu Banca Nationala a Austriei), piata asigurarilor, fondurile de pensii, tranzactiile cu actiuni si titluri de valoare

Cine alege sefii institutiei: Guvernul, Presedinte, Banca Nationala a Austriei, Camera de Comert Federala.

Polonia

Institutia de supraveghere: Financial Supervision Authority (PFSA)

Ce supravegheaza: Piata bancara, piata asigurarilor, fondurile de pensii, tranzactiile cu actiuni si titluri de valoare

Cine alege sefii institutiei: Premierul, Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii, Presedintele, Banca Nationala a Poloniei.

Bulgaria

Institutia de supraveghere: Financial Services Authority (FSA)

Ce supravegheaza: toate institutiile financiare cu exceptia bancilor

Cine alege sefii institutiei: Parlamentul Bulgariei

Presedintele si ceilalti membri ai Autoritatii Bulgare de Supraveghere Financiara sunt alesi de parlamentari. Executivii FSA depun chiar un juramant in plen, simlar celui pe care il depun parlamentarii.

Citeste si opinia La vremuri noi, tot ei! Cateva observatii despre ASF, un mamut creat prin numiri politice




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri