Astfel, ASF, institutie condusa de Dan Radu Rusanu (foto), considera inacceptabila formularea utilizata in spatiul public de catre Presedintele Romaniei a termenului de ‘‘cloaca’’ folosit la adresa intregii Autoritati de Supraveghere Financiara si reaminteste Presedintelui Romaniei ca, potrivit articolului 30 din Constitutia Romaniei, libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine.

Reprezentantii ASF reactioneaza mai dur si adauga urmatoarele elemente:

“Autoritatea de Supraveghere Financiara a facut publice salariile conducerii ASF inca de la infiintare. Veniturile conducerii ASF vehiculate de presa sunt mult sub cele ale fostelor conduceri.

Spre exemplu, domnul Constantin Buzoianu, descris de presa ca fost sef al Militei Economice din portul Constanta si un apropiat al Presedintelui Romaniei, nominalizat politic pentru functia de Presedinte al CSA, sub mandatul caruia societatea ASTRA nu a primit nicio sanctiune semnificativa, a avut intr-un interval de doua luni venituri de 151.851 de Euro.

Fostul comisar al CNVM, Gheorghe Albu, nominalizat politic pentru aceasta pozitie, a avut in ultimele 2 luni inainte de infiintarea ASF venituri de 69.816 Euro

Citeste si:

Fostul comisar al CNVM, Stefania Ferencz, descrisa de presa drept ‘‘secretara domnului Boc’’, a avut in ultimele 2 luni inainte de infiintarea ASF, venituri de 64.131 de euro.”

Oficialii ASF constata ca acest atac fara precedent la adresa unei intregi institutii de supraveghere a statului roman vine in contextul in care ASF a luat o masura fara precedent in piata asigurarilor din Romania. ASF a decis ieri, 18 februarie 2014, deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrator special pentru societatea ASTRA.

“In acest context, Consiliul ASF doreste sa aduca la cunostinta publicului ca la sfarsitul anului trecut, cand a demarat demersul de control la societatea ASTRA, a primit avertismente din piata asigararilor ca in cazul unor decizii dure la adresa ASTRA, vor exista mari probleme iar conducerea ASF va fi demisa. ASF a ignorat aceste avertismente si a luat toate deciziile care se impun din analiza deficientelor constatate la societatea ASTRA. ASF nu raspunde la niciun fel de demersuri de intimidare si ia toate masurile care se impun in urma neregulilor constatate. In privinta indiciilor infractionale ferme de care dispune ASF, Autoritatea sesizeaza, conform legii, organele care au atributii in acest sens si nu cedeaza in fata presiunilor, fie ele si institutionale”, se arata intr-un comunicat al institutiei.

In final, oficialii ASF remarca faptul ca pentru Presedintele Romaniei, Autoritatea de Supraveghere Financiara este ‘’o cloaca’’ iar patronul societatii ASTRA este ‘‘domnia sa’’. “Nu putem sa nu remarcam similitudinea de atitudine dintre Presedintele Romaniei si patronul ASTRA. Pentru patronul ASTRA, Presedintele ASF ‘‘habar nu are de asigurari’’ iar pentru Presedintele Romaniei, Presedintele ASF ‘’nu are competente pe piata de capital’’. Si pentru Presedintele Romaniei si pentru actionarul majoritar al ASTRA, conducerea ASF este ‘‘incompetenta’’.

Nu "trageti" doar in Astra! Piata asigurarilor s-a dezvoltat intr-un sistem oneros