Oferta Electrica va incepe in 16 iunie, iar listarea la Londra si Bucuresti va avea loc in 3 iulie

Oferta publica initiala (IPO) a Electrica se va derula in perioada 16 - 25 iunie, iar listarea companiei la bursele de la Bucuresti si Londra este estimata pentru 3 iulie, au declarat surse pentru Mediafax. Statul vrea sa vanda 51% din actiunile Electrica emise intr-o majorare de capital.

"Cel mai recent si cel mai probabil calendar este ca oferta sa inceapa pe 16 iunie, sa dureze pana pe 25 iunie, iar listarea sa se faca pe 3 iulie", au declarat sursele citate. Oferta prin care Electrica scoate la vanzare pe bursa actiuni noi reprezentand 105% din capitalul social va avea trei transe, iar investitorii pot cumpara atat actiuni la Bursa de Valori Bucuresti, cat si GDR-uri pe piata de la Londra. Prin aceasta oferta statul vizeaza transferul a 51% din actiunile companiei (177,18 milioane de titluri) catre investitori privati. In prezent, Electrica este controlata integral de stat, prin Ministerul Economiei.

Electrica urmeaza sa fie listata atat la Bursa de Valori Bucuresti, cat si pe piata de la Londra. Listarea este programata pentru luna iunie, conform angajamentului luat de Guvern fata de Fondul Monetar International. Oferta este intermediata de consortiul format din BRD, Citigroup, Raiffeisen Bank, Societe Generale si Swiss Capital.

Dupa listare se poate aplica un mecanism de stabilizare al pretului, daca cotatiile vor incepe sa scada, prin care unii dintre brokerii din consortiu vor cumpara actiuni Electrica sau GDR-uri cu o parte din banii atrasi in oferta, pentru a opri scaderea. Pentru stabilizarea pretului brokerii respectivi vor avea la dispozitie 4,75% din banii obtinuti de Electrica in oferta. Gabriel Dumitrascu, seful Directiei Privatizare din Departamentul pentru Energie, estima la finalul lunii februarie ca in urma transferului de actiuni compania ar putea atrage peste 400 milioane de euro.

Electrica a inregistrat in primul trimestru un profit net consolidat, excluzand participatiile minoritare, de 60 milioane lei (13,4 milioane euro), usor sub cel din aceeasi perioada din 2013, iar pe tot anul 2013 a obtinut un castig de 243,4 milioane lei (55 milioane euro), cu 32% sub cel din 2012. Grupul Electrica a fost recent reorganizat, inainte de listarea companiei la bursa, iar, ca urmare a acestui proces, participatiile minoritare ale grupului au fost transferate catre o societate nou-infiintata in scopul administrarii acestor active, la care statul este actionar unic.

Citeste si:
FP face ofera de rascumparare la un pret cu aproape 5% peste piata
Fondul Proprietatea face...
Citeste si:
8 remedii pentru ameliorarea durerii in gat
8 remedii pentru ameliorarea...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri