SIF-urile si FP au limitat scaderea bursei

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de joi in scadere, declinul fiind limitat de cresterea cotatiilor SIF-urilor si Fondului Proprietatea (FP), in timp ce peste jumatate din lichiditate a fost generata de tranzactii cu actiuni OMV Petrom (SNP), Electrica (EL), Impact (IMP) si Fondul Proprietatea, scrie Mediafax.

Indicele de referinta BET Plus a scazut cu 0,38%, pe o lichiditate de 43,6 milioane de lei (9,8 milioane de euro). Indicele BET, al celor mai lichide 10 actiuni, a scazut cu 0,42%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 37 de actiuni de pe piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si actiunilor companiilor straine.

In sectorul energetic, indicele BET NG a consemnat un declin de 0,3%, in timp ce BET FI, format din cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,27%. Actiunile OMV Petrom au avut cea mai ridicata lichiditate, cu tranzactii de tip deal totalizand 8,28 milioane de lei, la care se adauga transferuri de 843.953 lei pe piata reglementata, unde titlurile au inchis in scadere cu 0,33%.

Un rulaj apropiat de cel al OMV Petrom a inregistrat si Electrica, cu 8,08 milioane de lei. Distribuitorul de energie a inchis in declin cu 0,37%, la 10,85 lei/actiune. Actiunile Impact au facut obiectul unui deal in valoare de 5,59 milioane de lei, fiind transferate titluri reprezentand 2,91% din numarul total de actiuni.

Fondul Proprietatea a inchis in crestere cu 0,1%, dupa tranzactii insumand 5,23 milioane de lei pe parcursul sedintei. Tranzactii totale de peste 1 milion de lei au inregistrat si SIF Transilvania (SIF3), cu 2,85 milioane de lei, Romgaz (SNG), cu 2,53 milioane de lei, Transelectrica (TEL), cu 1,17 milioane de lei, si SIF Oltenia (SIF5), cu 1,16 milioane de lei.

Citeste si:
Cele mai bune plasamente financiare: rezidențial vs aur vs bursă
Cele mai bune plasamente...

De asemenea, au fost transferate prin doua tranzactii deal actiuni Nuclearelectrica (SNN) de 1,64 milioane de lei si titluri Transelectrica in valoare de 1,63 milioane de lei. Indicele extins BET XT a scazut cu 0,28%, in timp ce BET BK a stagnat.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In regiune, indicele SOFIX (Sofia) a stagnat, PX (Praga) a scazut cu 0,4%, BUX (Budapesta) a coborat cu 0,7%, in timp ce WIG (Varsovia) a inregistrat un declin de 0,1%.

Pe marile burse din Europa, Indicele FTSE 100 (Londra), CAC 40 (Paris) si DAX (Frankfurt) au scazut cu 0,3%. In Statele Unite, indicele Dow Jones a stagnat in prima parte a sedintei, in timp ce Nasdaq si S&P 500 au inregistrat scaderi de 0,1%.

Citeste si:
BVB: Îngheţarea listărilor pe bursă contravine intereselor României
BVB: Îngheţarea listărilor de...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
SIF-urile decoleaza pe bursa dupa ce legea pragului primeste ok-ul
Setari Cookie-uri