Indicele BET Plus, de referinta, a crescut cu 0,1%, iar BET, al celor mai lichide 10 actiuni, a urcat cu 0,2%. BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni de pe piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si actiunilor companiilor straine, noteaza Mediafax.

Piata a inregistrat o activitate restransa in prima ora, cu lichiditate de numai 1,09 milioane de lei (247.589 euro) pana la ora 10:50. Titlurile SIF Oltenia, in urcare cu 0,5%, au consemnat tranzactii de 509.000 lei, jumatate din schimburile totale cu actiuni derulate de investitori.

Sectorul energetic a tras in jos piata in prima ora, cu indicele BET NG in scadere cu 0,1%, in timp ce BET FI, format din SIF-uri si Fondul Proprietatea (FP), a avansat cu 0,3%. Doar doua alte titluri, pe langa SIF Oltenia, au mai trecut de pragul de lichiditate de 100.000 de lei.

Astfel, schimburile cu actiuni Erste Bank (EBS) au ajuns la 115.000 de lei, iar cele cu titluri ale producatorului farmaceutic Biofarm s-au situat la 109.000 de lei. Cotatia Erste Bank a crescut cu 0,9%, in timp ce investitorii au fost mai reticenti fata de Biofarm, care a scazut cu 0,4%.

Cu acceleratia la podea:...
Citeste si: Cu acceleratia la podea: bursa locala, pe primul loc la cresteri in UE

Indicele extins BET XT a crescut cu 0,2%, iar BET BK a avansat cu 0,3%. BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni europene au deschis in urcare luni, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a dat de inteles, in discursul din cadrul conferintei de la Jackson Hole, Wyoming, ca BCE este pregatita sa ia noi masuri de stimulare a economiei. Pe marile burse europene, indicele CAC 40 (Paris) a urcat cu 1%, DAX (Frankfurt) cu 1,1%, in timp ce FTSE 100 (Londra) a stagnat.