Indicele BET Plus, de referinta, a crescut cu 0,1%, iar BET, al celor mai lichide 10 actiuni, a urcat cu 0,2%. BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni de pe piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si actiunilor companiilor straine, noteaza Mediafax.

Piata a inregistrat o activitate restransa in prima ora, cu lichiditate de numai 1,09 milioane de lei (247.589 euro) pana la ora 10:50. Titlurile SIF Oltenia, in urcare cu 0,5%, au consemnat tranzactii de 509.000 lei, jumatate din schimburile totale cu actiuni derulate de investitori.

Sectorul energetic a tras in jos piata in prima ora, cu indicele BET NG in scadere cu 0,1%, in timp ce BET FI, format din SIF-uri si Fondul Proprietatea (FP), a avansat cu 0,3%. Doar doua alte titluri, pe langa SIF Oltenia, au mai trecut de pragul de lichiditate de 100.000 de lei.

Citeste si:

Astfel, schimburile cu actiuni Erste Bank (EBS) au ajuns la 115.000 de lei, iar cele cu titluri ale producatorului farmaceutic Biofarm s-au situat la 109.000 de lei. Cotatia Erste Bank a crescut cu 0,9%, in timp ce investitorii au fost mai reticenti fata de Biofarm, care a scazut cu 0,4%.

Indicele extins BET XT a crescut cu 0,2%, iar BET BK a avansat cu 0,3%. BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni europene au deschis in urcare luni, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a dat de inteles, in discursul din cadrul conferintei de la Jackson Hole, Wyoming, ca BCE este pregatita sa ia noi masuri de stimulare a economiei. Pe marile burse europene, indicele CAC 40 (Paris) a urcat cu 1%, DAX (Frankfurt) cu 1,1%, in timp ce FTSE 100 (Londra) a stagnat.