Bursa de la Bucuresti a avansat cu 0,53%, intr-o piata in care tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP) si 13 deal-uri au ridicat lichiditatea la 34,9 milioane lei, scrie Mediafax.
La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in urcare cu 0,84%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 1,11% peste ziua precedenta. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu 1,07%, iar indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 1,78%.

Totodata, indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a incheiat in crestere cu 0,68%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 34,9 milioane lei (7,7 milioane euro), valoare de 2,6 ori sub rulajul de miercuri, de 91,3 milioane lei (20,2 milioane euro). Rulajul de miercuri a fost, insa, asigurat in proportie de 93% de 49 de deal-uri prin care BERD a vandut 0,4% din actiunile OMV Petrom, pentru 84,9 milioane lei (18,8 milioane euro).

"Piata deal nu are relevanta, pot fi transferuri de pachete intre fonduri sau pot fi si tranzactii bilaterale, cum a fost in cazul OMV Petrom. Aceste deal-uri arata ca piata s-a concentrat, iar actiunile incep sa se tranfere intre actionari, ceea ce din pacate va influeta lichiditatea pe piata principala in mod iremediabil. In rest volumele in piata principala sunt in nota obisnuita, adica mici. Nu ai piata bursiera daca te bazezi pe piata deal", a declarat directorul general al firmei de brokeraj BT Securities, Rares Nilas.

Spre deosebire de precedentele zile, in piata au fost realizate mai multe tranzactii negociate cu mai multe actiuni, precum Carbochim, SIF Oltenia, SIF Banat-Crisana, Banca Transilvania, SIF Moldova, BRD si SIF Transilvania. Alaturi de operatiunile cu titlurile Fondului Proprietatea si OMV Petrom, deal-urile au asigurat doua treimi din rulajul bursei.

Cea mai mare valoare a deal-urilor a fost inregistrata de actiunile Carbochim, unde titluri reprezentand 10,48% din firma au fost transferate in primele zece minute ale sedintei, pentru 3,3 milioane lei.

Tranzactiile negociate cu actiuni SIF Oltenia, Banca Transilvania, SIF Moldova, BRD si SIF Transilvania au avut valori cuprinse intre 710.000 de lei si 256.000 de lei, iar titlurile au fost transferate la preturi care au depasit cu 12% - 14% ultimele cotatii de miercuri.

Tranzactia negociata cu actiunile SIF Banat-Crisana a fost efectuata pentru 572.000 de lei, iar cotatia a fost cu numai 1,33% mai mare decat in ziua anterioara.

Patru deal-uri au fost realizate si cu actiuni OMV Petrom, in valoare cumulata de 2,8 milioane lei. Cele mai mari pachete au fost transferate la pretul de 0,37 lei, similar cotatiei la care BERD a vandut miercuri 0,4% din actiunile companiei. Al treilea transfer a fost realizat la un pret cu 14% peste inchiderea de miercuri, iar in ultima tranzactie negociata pretul a fost cu 1,92% peste nivelul de miercuri.

Pe piata principala, actiunile OMV Petrom au consemnat al doilea rulaj, de 2,9 milioane lei, iar pretul a crescut cu 2%, la 0,3978 lei, apropiindu-se de nivelul la care erau luni, cand s-a aflat ca un investitor vrea sa vanda 0,4% din titlurile companiei.

Titlurile Fondului Proprietatea au ramas cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 11,7 milioane lei, iar pretul a avansat cu 1,32%, la 0,537 lei. Cel mai mare pachet de actiuni FP a fost transferat in jurul orei 16:00, la pretul de 0,537 lei, pentru 3,2 milioane lei.

"In cazul actiunilor OMV Petrom, investitorii mizeaza pe faptul ca mai exista interes, avand in vedere ca s-au gasit cumparatori pentru pachetul vandut de BERD. Daca exista cumparator la 0,37 lei, iar dealurile de azi arata ca mai exista interes. Asta da perspective bune pentru evolutia actiunilor. In acelasi timp, actiunea Fondului Proprietatea este in nota obisnuita, adica sta o perioada la 0,52-0,53 lei, dupa care urmeaza o crestere pana in jurul nivelului de 0,54 lei, cand creste si lichiditatea. Este un fenomen clar de acumulare", a mai spus Nilas.

Un rulaj ridicat, de 2,5 milioane lei, au inregistrat si actiunile BRD, cu care au fost realizate tranzactii de aproape 2 milioane lei doar in ultima jumatate de ora. La inchiderea zilei, aceste titluri erau la 7,3 lei, cu 1,35% sub inchiderea de miercuri.

Pe piata Rasdaq, au fost transferate actiuni de 652.000 de lei, valoare cu mult peste rulajul de miercuri, de numai 61.000 de lei.

Totusi, aproape doua treimi din lichiditate a fost asigurata de un deal cu 2,44% din actiunile firmei El-Co Targu Secuiesc, de 409.000 de lei. Tranzactia negociata a fost realizata la pretul de 25 de lei/actiune, de peste doua ori mai mult fata de cotatia precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, marile piete europene erau in crestere cu pana la 1,1%, pe fondul optimismului investitorilor dupa ce presedintele Camerei Reprezentantilor, John Boehner, care a indicat ca negocierile dintre Congres si Casa Alba privind deficitul bugetar al SUA inregistreaza progrese. Pietele au fost sustinute si de publicarea unor date macroeconomice pozitive prind evolutia economiei SUA.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri