"In ordinea atractivitatii dividendelor estimate de noi, pe primul loc se afla Transelectrica (TEL), de la care ne asteptam la un dividend brut de 3,70 lei/actiune, echivalentul unui randament de 16% la ultimul pret. Ajutata de majorarile de tarife reglementate, compania a raportat o crestere spectaculoasa a profitului semestrial, cu 120% fata de aceeasi perioada din 2013, confirmand ca rezultatele solide de anul trecut nu reprezinta un eveniment izolat si ca se transforma, in sfarsit, intr-o companie clasica de utilitati, cu profituri stabile si previzibile", a declarat Georgiana Androne, analist Tradeville, potrivit Mediafax.

Tradeville a realizat o analiza privind potentialul de crestere a valorii dividendelor platite de cele mai importante sase companii energetice listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), respectiv Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Electrica, Nuclearelectrica si OMV Petrom. Potrivit societatii de brokeraj, aceste companii au un potential ridicat de castig, de 3-5 ori peste dobanzile bancare.

Tradeville mentioneaza ca in cazul Transelectrica, ale carei cotatii la bursa au crescut cu 46% de la inceputul anului, este posibil ca pretul tinta pentru urmatoarele 12 luni sa fie revizuit in sus in perioada urmatoare. "Marea dezamagire" este Nuclearelectrica, pentru care Tradeville estimeaza cel mult 0,35 lei/actiune, echivalent cu un randament brut de 4,5%.

Pe locul secund, dupa Transelectrica, Tradeville plaseaza transportatorul de gaze Transgaz, care "isi revine in forta dupa ce esecul proiectului Nabucco". "Estimam un dividend brut de 25 lei/actiune, echivalentul unui randament atractiv de 11%", adauga Androne.

Romgaz pune pe masa un nou...
Citeste si: Romgaz pune pe masa un nou dividend: randament brut, 3,6%

In privinta Romgaz, analiza casei de brokeraj mentioneaza ca producatorul de gaze a beneficiat "din plin" de procesul de liberalizare a pietei de gaze naturale si a raportat o crestere de 40% a profitului semestrial. Compania detine o rezerva de 3 miliarde lei, care ii permite lejer sa plateasca un dividend brut de 3 lei/actiune, echivalentul unui randament brut de peste 8%.

Electrica, listata recent la BVB, ar putea plati un dividend 0,72 lei/actiune, reprezentand un randament brut de 6,5%. In cazul OMV Petrom, Tradeville estimeza ca exista un potential de crestere a pretului actiunilor in urmatoarele 12 luni este de peste 10%, la care s-ar putea adauga si un dividend de circa 5-6%. Cu exceptia OMV Petrom, toate celelalte companii incluse in analiza Tradeville sunt controlate de stat.