Bursa de la Bucuresti a stagnat, intr-o piata unde cei mai multi investitori au ramas pe pozitii de asteptare, iar tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), Transelectrica (TEL) si BRD au dus rulajul aproape de 12 milioane de lei, scrie Mediafax.

Piata a deschis ziua in crestere cu 0,2%, iar pana la inchiderea pietei principale a fluctuat foarte usor, trecand chiar de cateva ori pe scadere nesemnificativa. La finalul sedintei, indicele general al Bursei, BET-C, a fost cu numai 0,09% peste nivelul de marti.

Volumele de tranzactionare au fost reduse in cazul celor mai multe actiuni, transferuri de peste 100.000 de lei fiind inregistrate de titluri emise de doar 13 din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea actiunilor internationale.

"Piata este in expectativa atat pentru ca investitorii pastreaza banii pentru oferta Romgaz si intr-o mica masura pentru oferta AdePlast, cat si din cauza unor ingrijorari privind lupta politica din SUA, care a condus la blocarea activitatii guvernului federal. Practic investitorii prefera sa astepte o clarificare inainte sa actioneze", a declarat Ovidiu Dumitrescu, directorul general adjunct al firmei de brokeraj Tradeville.
Oferta prin care statul vrea sa vanda 15% din actiunile Romgaz, pentru aproximativ 600 milioane euro, ar urma sa inceapa in noiembrie, investitorilor din Romania urmand sa le fie alocate titluri de 200 - 220 milioane euro. Aceasta va fi cea mai mare oferta din istoria Bursei de la Bucuresti.

Pana la oferta de la Romgaz investitorii pot subscrie la oferta initiala pe care a lansat-o miercuri AdePlast pentru listarea la Bursa. Compania vrea sa vanda o treime din actiuni pentru 13 - 15 milioane euro. Oferta se incheie cu succes daca sunt vandute minim 70% din actiunile vizate, iar in acest caz operatiunea ar fi de aproximativ 40,5 milioane lei (9 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta de miercuri in crestere cu 0,2%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG in imedia apropiere a nivelului de marti.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,29%.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,26%, iar indicele extins BET-BK a incheiat ziua cu 0,24% peste sedinta precedenta.
Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.
"Avem o perspectiva optimista pentru finalul anului in privinta bursei de la Bucuresti. Atat evolutiile macroeconomice de la nivel national, cat si mediul general din pietele internationale par sa favorizeze piata noastra, cu conditia ca tensiunile de natura celor prin care trecem in prezent, referitoare la SUA, sa nu escaladeze", a afirmat Dumitrescu.Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 11,8 milioane lei (2,6 milioane euro), mai putin de jumatate din suma inregistrata marti, de 28,9 milioane lei (6,5 milioane euro). Mai mult de doua treimi din rulajul de miercuri a fost asigurat de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea (4,6 milioane lei), Transelectrica (1,9 milioane lei) si BRD (1,5 milioane lei).

Cea mai mare parte a rulajelor titlurilor BRD si Transelectrica a fost asigurata de cate o tranzactie cu un pachet mai mare de actiuni. Astfel, in jurul orei 11:00 a fost transferat un pachet de titluri BRD pentru aproape 900.000 de lei, iar la scurt timp dupa ora 14:00 a fost efectuata o operatiune cu 0,14% din titlurile Transelectrica, pentru aproape 1,4 milioane lei.

La finalul sedintei, actiunile BRD erau in crestere cu 0,56%, la 8,95 lei, iar titlurile Transelectrica erau cotate la 13,63 lei, cu 0,51% sub ziua precedenta.

Titlurile Fondului Proprietatea au scazut nesemnificativ, cu 0,07%, la 0,765 lei.
"Fondul Proprietatea are un portofoliu interesant si avand in vedere dinamismul conducerii si prezenta unor importanti investitori institutionali in actionariat, ne mentinem o perspectiva optimista in privinta actiunilor FP, cu conditia ca mediul macroeconomic sa fie unul propice", a mai spus Dumitrescu.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 465.000 de lei, fata de 514.000 de lei in sedinta precedenta.
La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,9%. Pietele au fost pe rosu inca de la deschidere, investitorii evaluand impactul economic al suspendarii partiale a activitatii guvernului SUA, unde divergentele din Congres impiedica aprobarea unui buget.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri