Firma de brokeraj Tradeville a facut o simulare a potentialului de dezvoltare a pietei de capital de la Bucuresti daca doar 10% din economiile populatiei s-ar muta din depozitele bancare pe Bursa. In acest scenariu, lichiditatea medie zilnica s-ar dubla fata de valorile inregistrate anul trecut, a spus Cosmin Marinescu, directorul de vanzari al Tradeville.

"Avem de-a face cu aproximativ 29 mld. de euro care stau in depozite bancare. Ce ar presupune daca am reusi sa atragem niste bani de acest gen in piata de capital. Daca am atrage 10% suma medie zilnica rulata pe BVB ar creste cu 11 mil. euro, ca urmare s-ar dubla fata de 2013 si fata de variatia medie inregistrata de la inceputul anului si pana acum. Asadar, cu doar 10% am putea sa dublam lichiditatea, un pas bun de la care sa incepem", a spus Cosmin Marinescu, la Forumul Pietei de Capital, conferinta organizata de wall-street.ro in parteneriat cu Bursa de Valori Bucuresi, EY Romania, SIF Muntenia si SAI Muntenia Invest.

Oficialul Tradeville a atras atentia ca investitorii de retail nu trebuie neglijati deloc atunci cand vorbim despre o strategie de crestere a Bursei. "Dimpotriva, exista un potential de crestere acolo. Rolul Bursei este in primul rand de a oferi incredere potentialilor investitori, ca pot obtine randamente mai bune pentru economiile care le au deja. Numai asa investitorii de retail vor face pasul catre bursa".

Continuand exercitiul de imaginatie, daca 30% din depozitele populatiei ar lua directia Bursei, lichiditatea medie zilnica ar creste de peste 4 ori fata de 2013, iar intr-un caz dus la extrem, cand 75% din banii din depozite ar merge pe Bursa, lichiditatea pe BVB s-ar majora de peste 10 ori.

In cel mai conservator scenariu, cel cu 10%, banii respectivi dislocati din depozite populatiei vor intra in actiuni, companiile vor creste, vor avea mai multi bani de investiti in domeniul lor de activitate si va creste si economia. De asemenea, putem vorbi si de un cerc vicios in care, intrucat investitorii de retail nu au in ce investi, atunci nici companiile nu vin la Bursa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri