La sase ani de la falimentul Lehman Brothers si izbucnirea crizei financiare romanii isi pun mult mai multe intrebari cand vine vorba despre propriile economii si, impinsi de la spate si de puterea de vanzare a bancilor, au devenit mult mai deschisi cand vine vorba despre investitii financiare.

In SUA, piata financiara a recuperat pierderile din criza, companiile americane fiind evaluate in prezent la preturi chiar mai mari decat in 2007. De cealalta parte, companiile romanesti inca mai au pana sa revina la “vremurile bune”, in vreme ce industria fondurilor mutuale reuseste sa atraga o tot mai mare parte din economiile romanilor, aflandu-se la un pas de a depasi un nivel record de 300.000 de investitori.

Companiile de administrare a investitiilor ale bancilor controleaza mai bine de doua treimi din banii pe care romanii i-au plasat in fondurile de investitii (active nete de 3,7 mld. euro in prezent).

“Cresterea industriei fondurilor se simte, insa mai putin la nivelul administratorilor independenti, care nu sunt niste beneficiari majori in comparatie cu administratorii bancilor”, spune Eugen Voicu, presedintele Certinvest, cel mai mare administrator independent de fonduri din Romania.

Lumea este mult mai atenta la propriile economii si a crescut interesul pentru a pune un ban deoparte dupa ce s-a vazut ca zilele negre sunt ‘dupa colt’. Romanul obisnuit este mai deschis fata de investitiile financiare, dar nu stiu exact daca este o deschidere constienta sau o deschidere indusa de forta de vanzari a bancilor - Eugen Voicu, Certinvest

“Dupa criza, comportamentul investitorilor s-a schimbat evident. Lumea este mult mai atenta la propriile economii si a crescut interesul pentru a pune un ban deoparte dupa ce s-a vazut ca zilele negre sunt ‘dupa colt’. Romanul obisnuit este mai deschis fata de investitiile financiare, dar nu stiu exact daca este o deschidere constienta sau o deschidere indusa de forta de vanzari a bancilor“, adauga Voicu, unul dintrei cei mai experimentati antreprenori si specialisti din industria financiara romaneasca.

In vara anului 2008 economiile in lei depozitate in banci de catre populatie ajungeau la 26 miliarde lei. Astazi, acelasi sold al depozitelor ajunge la 64,3 miliarde lei.

Certinvest vrea prima piata virtuala pentru fondurile mutuale romanesti

Certinvest ocupa locul 7 in clasamentul celor mai mari administratori de fonduri, cu active administrate in valoare de 244 milioane lei, dupa companiile de asset management ale bancilor locale (BCR, Raiffeisen, BRD, ING, BT si OTP).

“Ne concentram mult pe platforma online de vanzare a fondurilor deoarece cred ca in urmatorii 5-10 ani internetul va dicta piata de servicii financiare din Romania. Aproximativ 40% din clientii activi folosesc platforma online”, spune Eugen Voicu.

Investonline.ro este o platforma virtuala prin intermediul careia investitorii pot sa vanda sau sa cumpere unitati ale fondurilor mutuale. Presedintele Certinvest spune ca poarta negocieri cu alti administratori de fonduri din Romania care vor sa isi vanda produsele financiare prin intermediul acestei platforme.

“Vrem sa facem din investonline.ro o “piata” pentru fondurile mutuale romanesti, o platforma deschisa prin care sa nu se vanda doar produsele noastre, ci si produsele din Romania ale pietei de asset management. Purtam deja discutii cu administratori din banci si avem un interes clar exprimat din partea acestora pentru a fi prezenti pe platforma online”, a declarat Eugen Voicu.

Certinvest avea 11.650 de investitori la sfarsitul primului semestru din 2014, in crestere cu aproape 6% fata de inceputul anului. Cele mai mari cresteri au fost inregistrate pe segmentul portofoliilor private (12,4%), urmat de fondurile inchise (10%) si fondurile deschise (5,6%).

Valoarea totala a volumelor tranzactionate pentru adeziuni, in primele sase luni ale anului, pe platforma investonline.ro a fost de 4,2 milioane lei si de 4 milioane lei pentru volumele tranzactionate pentru rascumparari.

Foto: Shutterstock / Businessman

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri