Victor Cionga, fost director BVB, este noul presedinte al Electrica

Electrica SA l-a numit pe Victor Cionga presedinte al Consiliului de Administratie (CA) al companiei de stat, cu mandat pana in ianuarie 2016.

Cionga (58 de ani) a petrecut 12 ani in prima parte a carierei la Institutul de Fizica Atomica, iar in anii '90 a lucrat ca analist in mai multe companii. In 1999, s-a alaturat Raiffeisen Financial Advisors Romania ca director general, coordonand proiecte de privatizare, fuziuni si achizitii. In 2004 a fost numit director general adjunct la Raiffeisen Capital & Investment.

In 2007, Cionga a fondat AZ Capital Advisors, un parteneriat specializat in consilierea in domeniul fuziunilor si achizitiior, devenind managing partner al firmei, pe care o conduce si in prezent. Totodata, Cionga a detinut pe perioade limitate si functii neexecutive in consilii de administratie/supraveghere.

Din CA mai fac parte Victor Vlad Grigorescu, Cristian Busu, Arielle Malard de Rothschild si Michael Adriaan Maria Boersma. Durata mandatului membrilor CA este de 4 ani. Electrica a fost listata la Bursa de Valori Bucuresti in iulie. Prin aceasta operatiune statul, prin Departamentul pentru Energie, a ramas cu 49% din actiunile companiei, potrivit Mediafax.

Al doilea cel mai mare actionar este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, cu o participatie de 8,6%. Compania distribuie energie in trei regiuni din tara, fiind cel mai mare distribuitor de energie din Romania dupa numarul de clienti.

Citeste si:
Doi candidati pentru fiecare loc in board-ul Electrica
Doi candidati pentru fiecare...

In primele sase luni ale anului, Electrica SA a raportat venituri de 2,3 miliarde de lei (516,6 milioane de euro), cu 12% mai mici comparativ cu perioada similara a anului trecut. Compania a inregistrat in primul semestru un profit net de 197 de milioane de lei (44 milioane de euro), cu 6% mai redus fata de perioada similara din 2013.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri