Scumpirea gazelor a urcat cu 40% profitul Romgaz la 9 luni

Romgaz Medias (SNG) a inregistrat la noua luni o cifra de afaceri de 3,29 miliarde lei (738,8 milioane euro), in urcare cu 27%, iar profitul net a avansat cu 40%, la 1,1 miliarde lei (250,2 milioane euro), rezultate sustinute de majorarea pretului la gazele din productia interna.

In primele noua luni din 2013, cifra de afaceri a fost de 2,59 miliarde de lei, iar profitul net s-a situat la 796,89 milioane de lei. Veniturile din vanzarea gazelor din productia interna, cu cea mai mare pondere in cifra de afaceri, au crescut cu 38,5%, la 2,58 miliarde de lei (580,9 milioane de euro), potrivit unui raport transmis de companie Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Din vanzarea gazelor de import, Romgaz a obtinut venituri de doar 104,1 milioane de lei (22,8 milioane de euro), in scadere de peste trei ori de la 354 milioane de lei in aceeasi prioada anul trecut.

Majorarea veniturilor din vanzarea gazelor exploatate in Romania a rezultat atat din cresterea cantitatii vandute, dar mai ales din majorarea pretului.

Astfel, cresterea productiei vandute cu 7,65% a dus la inregistrarea unor venituri din vanzarea gazelor din productia interna mai mari cu 142,76 milioane de lei. Depasirea cantitatii livrate de gaze naturale a fost generata de cresterea solicitarilor beneficiarilor in scopul consumului sau comercializarii pe piata de gaze, se arata in raportul Romgaz. Impactul cresterii pretului in venituri a fost de 575,2 milioane de lei, ca urmare a vanzarii gazelor din productia interna la un pret mediu mai mare cu 28,6% fata de cel realizat anul trecut.

Citeste si:
Mamuții românești din energie, mai ieftini decât companiile...
"Mamuții" românești din...

In perioada analizata, veniturile din servicii de inmagazinare au crescut cu 35,4%, la 307 milioane de lei (69 milioane de euro), iar cele din vanzarea de energie electrica au urcat de doua ori si jumatate, la 242,9 milioane de lei (54,6 milioane de euro).

Productia de gaze a fost mai mare decat cea realizata in anul anterior. Cantitatea extrasa a fost mai mare cu 0,71%, de 4,27 miliarde de metri cubi, iar productia livrata (incluzand asocierile in participatiune) a fost mai mare cu 7,65%, la 3,56 miliarde de metri cubi, datorita cresterii cererii de consum, ceea ce a necesitat si o cantitate mai mare de extractie a gazelor din depozitele de inmagazinare.

Compania Romgaz este controlata de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 70% din capital.La cotatia de 34 de lei/unitate din inchiderea sedintei de miercuri, compania are o capitalizare de 13,1 miliarde de lei (2,96 miliarde de euro).

Citeste si:
Piaţa gazelor este liberalizată. Ce se întâmplă cu prețurile?
Piaţa gazelor este...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
FP crede că activele CEZ sunt o afacere proastă pentru Hidroelectrica
Setari Cookie-uri