Rezultatul alegerilor prezidentiale va avea o influenta redusa asupra pietei de capital, mult mai important urmand sa fie viitorul Guvernului, considera brokerii. Klaus Iohannis va fi viitorul presedinte al Romaniei, dupa ce duminica a castigat scrutinul la o diferenta de circa 9 procente fata de contracandidatul sau Victor Ponta.

“Alegerea lui Klaus Iohannis nu are un impact direct asupra pietei de capital deoarece functia de presedinte in sine nu are conotatii economice. Pentru bursa, o influenta se simte la o schimbare de guvern sau premier, pentru ca acolo se iau decizii cu impact asupra pietei. Presedintele isi poate da cu parerea cu privire la o lege sau o masura pe care Guvernul vrea sa o adopte, dar cam atat”, spune Rares Nilas, directorul general al BT Securities, divizia de brokeraj a Bancii Transilvania.

Alegerea lui Klaus Iohannis nu are un impact direct asupra pietei de capital deoarece functia de presedinte in sine nu are conotatii economice. Pentru bursa, o influenta se simte la o schimbare de guvern sau premier - Rares Nilas, BT Securities

Bursa de Valori Bucuresti crestea cu 0,3% la mijlocul sedintei de luni, in conditiile in care majoritatea pietelor din Europa erau pe minus.

“Rezultatul alegerilor este unul pozitiv pentru piata. In privinta urmatoarelor etape care urmeaza pentru bursa, acestea tin insa mai mult de Guvern. Programul de privatizari, de exemplu, nu depinde de presedinte; mai degraba depinde ce va fi in viitor pe scena politica. In ultima perioada am vazut ceva mai multe investitii straine pe bursa si ma astept la accelerarea acestei tendinte dupa alegeri”, a declarat Lucian Isac, directorul general al casei de brokeraj Estinvest.

In programul sau prezidential, Klaus Iohannis a mentionat ca sustine dezvoltarea pietei de capital si a sistemului financiar, in general.

“Actualmente, piata de capital din Romania ramane una dintre cele mai reduse din UE. Tocmai in acest sens, consider o prioritate inlaturarea tuturor barierelor ce inhiba dezvoltarea pietei de capital. De exemplu, prin reclasificarea pietei de capital din Romania de la piata de frontiera la piata emergenta, s-ar obtine beneficii certe in materie de capital si investitii”, spune Iohannis.

Rezultatul alegerilor este unul pozitiv pentru piata. In privinta urmatoarelor etape care urmeaza pentru bursa, acestea tin insa mai mult de Guvern. In ultima perioada am vazut ceva mai multe investitii straine pe bursa si ma astept la accelerarea acestei tendinte dupa alegeri - Lucian Isac, Estinvest

Reclasificarea pietei de capital din Romania si inlaturarea barierelor intampinate de catre investitori sunt principalele teme pe care noua conducere a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), in frunte cu CEO-ul Ludwik Sobolewski, s-au concentrat in ultimul an. Paragraful de mai sus este singurul in care se face referire la piata de capital romaneasca in programul lui Iohannis.

Nici programul lui Victor Ponta nu era mult mai generos pentru bursa, actualul premier mentionand doar ca “Timpul privatizarilor cu actionar strategic a trecut. Statul poate si trebuie sa detina controlul in societatile strategice din energie, comportandu-se in mod corect ca actionar”. In schimb, Victor Ponta promisese cu o luna in urma, la deschiderea BVB, ca Guvernul va continua programul de privatizari anul viitor.

Scrutinele de pana acum din Romania au avut o influenta de moment asupra bursei, pe termen lung piata urmand mai degraba tendintele inregistrate la nivel international. Astfel, la ultimele cinci alegeri, bursa a crescut la nivel anual, exceptia fiind anul de criza 2008 (vezi tabelul).

Foto: Facebook / Klaus Iohannis

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri