Pentru prima dată în istorie, piața de capital din România este inclusă, începând cu 21 septembrie 2020, în indicii Piețelor Emergente, potrivit clasificării furnizorului global de indici FTSE Russell. Promovarea este așteptată să aducă mai mulți bani pe bursa românească, dar și să ducă la o creștere a prețurilor anumitor acțiuni datorită cererii mai mari din partea marilor fonduri de investiții străine.

Din 21 septembrie 2020, România este inclusă propriu-zis în indicii Piețelor Emergente potrivit clasificării realizate de FTSE Russell, iar acest eveniment a fost posibil după ce furnizorul global de indici a anunțat, în septembrie 2019, că România a fost promovată la statutul de Piață Emergentă Secundară de la statutul de Piață de Frontieră.

Șefii BVB speră că promovarea va permite pieței de capital și economiei românești să absoarbă noi fonduri în următorii ani și că va transmite un semnal puternic către companiile private și de stat că pot crește semnificativ prin intermediul bursei. Noi fonduri de investiții care gestionează miliarde de euro vor putea investi în companiile românești listate la BVB, ceea ce era imposibil anterior din cauza restricțiilor generate de statutul de Piață de Frontieră deținut până acum de România.

Includerea celor 3 companii (Banca Transilvania, Nucleaelectrica și Teraplast) în seria de indici FTSE Global Equity Index Series asigură acestora o foarte mare vizibilitate în rândul investitorilor instituționali internaționali. Având în vedere că multe fonduri de investiții utilizează acești indici drept benchmark, prin replicarea lor vor investi și în aceste companii, mai ales că toate cele 3 sunt foarte atractive, fiind ieftine din perspectiva multiplilor de evaluare comparativ cu multiplii unor companii similare de pe piețele emergente.

“Dacă despre Banca Transilvania și Nuclearelectrica se știa că vor fi incluse (de fapt era o condiție că minim două companii să îndeplinească criteriul lichidității pentru obținerea statutului de piață emergența), Teraplast este surpriză plăcută în această companie selectă”, menționează Monica Ivan, director general al casei de brokeraj BRK Financial Group.

Acțiunile Teraplast vor fi incluse în indicii FTSE Global Micro Cap (și All Cap implicit) unde criteriile de includere solicită o capitalizare de 25 milioane dolari și o lichiditate mediană zilnică de aproximativ 250.000 de acțiuni

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, în luna august 2020, acțiunile TRP au avut o lichiditate mediană zilnică de 1,4 milioane acțiuni, iar în august 2019, 95.000 de acțiuni. La aceste valori a contribuit și faptul că BRK Financial Group a desfășurat activități de market-making pe acțiunile Teraplast.

Orban: evoluție încă timidă a bursei

Promovarea României la statutul de Piață Emergentă după 25 de ani de la reînființarea bursei locale a fost salutată la unison de mediul de afaceri dar și de liderii politici locali.

Premierul Ludovic Orban a declarat că trecerea României la statutul de piaţă emergentă secundară arată o evoluţie pozitivă a Bursei de Valori Bucureşti, însă a subliniat că această evoluţie este încă ''timidă''.

"Faptul că România, astăzi, trece la statutul de piaţă emergentă secundară arată o evoluţie pozitivă a Bursei de Valori Bucureşti, dar, din punctul meu de vedere, o evoluţie încă timidă şi din acest motiv intenţia noastră, că şi Guvern, este aceea de a sprijini dezvoltarea în continuare a bursei, a pieţei de capital", a spus Orban, în cadrul unei conferințe de presă organizată de Bursă de Valori București.

Hanga, BVB: România are o nouă autostradă care ne conectează cu întreagă lume

„România are o nouă autostradă care ne conectează cu întreaga lume, nu doar cu Europa. Ca urmare a promovării la statutul de Piață Emergența, autostrada reprezentată de piață de capital facilitează circulația fluxurilor de bani oriunde în lume. Avem astfel cea mai bună dovadă care arată de ce listarea la bursă a companiilor, fie că au acționariat majoritar de stat sau privat, reprezintă calea spre dezvoltarea economică și sustenabilă a României. Continuarea procesului de listare asigură valorificarea oportunităților și deschide calea spre accesul la capital într-un mod rapid și eficient. Obiectivul principal comun, atât în mediul economic cât și în cel politic, este dezvoltarea României,” a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

Iohannis: Trecerea la statutul de piață emergentă, o confirmare a potențialului de dezvoltare de care dispune economia

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj în cadrul evenimentului în care afirmă că trecerea la statutul de piaţă emergentă reprezintă nu doar o performanţă istorică, ci şi o confirmare a potenţialului de dezvoltare de care dispune economia ţării.

"Felicit Bursa de Valori Bucureşti pentru efortul depus în promovarea României la statutul de piaţă emergentă. Este nu doar o performanţă istorică în sine, ci şi o confirmare a potenţialului de dezvoltare de care economia noastră dispune. Sper că acest nou statut să se transpună în creşterea capitalizării bursiere, pentru că ţara noastră să devină un jucător important pe pieţele financiare din regiune, tot mai dinamice şi competitive. Cu toţii ne dorim să vedem mai mult capital românesc listat la bursă şi tot mai multe companii care să apeleze la piaţa de capital pentru a-şi finanţa proiectele de investiţii", spune Iohannis în mesajul său.

Cîţu: Sper că vom fi incluşi în indicii de pieţe emergente cât mai rapid şi de către MSCI

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat că va sprijini demersul prin care România să fie inclusă, cât mai rapid, în indicii de pieţe emergente şi de către cealaltă agenţie relevantă la nivel mondial (MSCI-USA).

"Promovarea României în indicii FTSE Russell Emerging Markets reprezintă o veste cum nu se poate mai potrivită pentru aceste momente, când vedem schimbări strategice în toată lumea. Este un moment istoric pentru bursă de valori, care echivalează cu intrarea României în Uniunea Europeană. Sper că vom fi incluşi în indicii de pieţe emergente cât mai rapid şi de către cealaltă agenţie relevantă la nivel mondial (MSCI -UȘA) şi voi sprijini acest demers", a declarat ministrul Finanţelor Publice, într-un comunicat de presă.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri