Principalii indici, BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide actiuni, au avansat cu 0,3%, dupa ce au crescut cu 0,5% vineri. BET Plus include cele mai lichide 40 de actiuni din piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine. Pana la ora 10:47, au fost transferate in piata actiuni cu valoare de 1,09 milioane de lei (245.600 euro).

Aproape jumatate din aceasta suma a provenit din operatiuni cu titlurile Fondul Proprietatea (FP). Astfel, schimburile cu actiunile companiei s-au situat la 490.100 lei, iar pretul a avansat cu 0,4% fata de sedinta precedenta. Doar alte doua companii, Romgaz (SNG) si Erste Group Bank (EBS) au mai trecut de pragul de 100.000 de lei in privinta rulajului.

Actiunile Romgaz au crescut cu 0,4%, dupa tranzactii care au totalizat 138.500 lei. Erste a inregistrat o corectie usoara dupa avansul puternic de vineri, de 4,2%, si coborat cu 1,1%, in urma unor operatiuni de 115.000 de lei,

Sectorul energetic a avut o evolutie in linie cu cea a pietei, inregistrand un avans de 0,3%, iar BET FI, format din cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,2%. Pe segmentul deal al bursei nu au avut loc tranzactii in prima ora. Indicele extins BET XT a avansat cu 0,2%, iar BET BK a urcat cu 0,1%.

Companiile care au acordat...
Citeste si: Companiile care au acordat cele mai mari dividende in ultimii ani

BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni europene au deschis tranzactiile de luni aproape de maximul ultimelor doua luni, in timp ce investitorii asteapta publicarea unui raport privind increderea mediului de afaceri in economia din Germania. Pe marile burse europene, indicele CAC 40 (Paris) a crescut cu 0,3%, DAX 30 (Frankfurt) cu 0,1%, iar FTSE 100 (Londra) cu 0,02%.