DIICOT a dat startul celei mai mari anchete desfasurata pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) de la dosarul Rompetrol si pana in prezent, in vizorul institutiei aflandu-se oficiali si apropiati ai SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Muntenia (SIF4).

Procurori DIICOT au efectuat 31 de perchezitii in Bucuresti, Ilfov si Arad, la 25 de persoane suspectate ca ar fi delapidat patrimoniul SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia, de unde au transferat bani prin intermediul unor offshore-uri, dar si ca s-ar fi implicat in operatiuni de manipulare a pietei de capital. Prejudiciul nu a fost anuntat oficial, insa anumite surse din piata spun ca ar ajunge la circa 13 mil. euro.

In dupa-amiaza zilei de luni, Gabriel Filimon, directorul general al SAI Muntenia Invest – compania care administreaza SIF Muntenia, a fost adus cu mandat la DIICOT. La audieri urma sa ajunga si Dragos Bilteanu, directorul general si presedintele SIF Banat-Crisana.

Pana la ora redactarii acestei stiri, oficialii DIICOT nu au anuntat numele persoanelor anchetate, mentionand doar ca in perioada 2012-2014 membrii gruparii au constituit un grup infractional care urmarea obtinerea de sume de bani de la SIF Banat Crisana si SIF Muntenia, prin delapidarea acestora. Ulterior, banii au fost transferati prin intermediul mai multor offshore-uri, controlate tot de catre membrii grupului in mod direct sau prin persoane interpuse, in vederea reciclarii, pentru a ascunde provenienta acestora.

Perchezitii si la Swiss Capital, cea mai mare firma de brokeraj de pe Bursa

Oficialii DIICOT au facut perchezitii si la sediul Swiss Capital, cea mai mare firme de brokeraj de pe Bursa. Brokerii de la Swiss Capital au intermediat in septembrie 2013 o serie de tranzactii considerate suspecte de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara. DIICOT ancheteaza in prezent respectivele tranzactii in dosarul referitor la delapidarea patrimoniului SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia. Angajatii Swiss Capital au fost fost amendati de ASF la inceputul acestui an cu 70.000 de lei pentru neraportarea respectivelor tranzactii suspecte de manipulare cu actiuni SIF1.

Mircea Ursache, vicepresedintele ASF, spune ca perchezitiile demarate luni de procurori au pornit si de sesizarile realizate de Autoritate cu privire la tranzactiile din septembrie 2013. Ursache a mai afirmat ca ASF nu mai are atributii de sanctionare a abuzului de piata si manipulare, acestea intrand in jurisdictia DIICOT.

“Ancheta DIICOT probabil porneste inca de la investigatiile privind tranzactiile Romenergo la SIF Banat Crisana in 2012, cand ASF inca nu exista. Autoritatea a sesizat de asemenea tranzactiile din septembrie 2013, pe care DIICOT le investigheaza acum. ASF nu mai are in prezent atributii de sanctionare a abuzului de piata si manipulare, acestea intrand in atributia DIICOT. Vom colabora cu aceasta institutie daca va fi cazul”, a declarat Mircea Ursache.

Ce s-a intamplat in septembrie 2013?

In sedinta de 13 septembrie 2013 (vineri) actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au sarit cu peste 12% chiar in ultimele secunde, pe cel mai mare rulaj din sase luni. In cea mai mare parte a sedintei actiunile SIF Banat-Crisana au fost usor pe crestere usoara, iar volumele au fost reduse.

In total, in sedinta respectiva au fost realizate 316 operatiuni cu actiunile SIF Banat-Crisana, in valoare cumulata de 4,6 milioane lei. Volumul de titluri transferate reprezenta 0,78% din actiunile SIF Banat-Crisana.

In urmatoarea sedinta, din 16 septembrie 2013 (luni) actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) s-au corectat cu 5%, iar prin doua deal-uri au fost transferate peste 6% din titlurile societatii de investitii financiare.

Cu putin inainte de inchiderea sedintei, au fost realizate doua deal-uri cu actiuni reprezentand cumulat 6,27% din actiunile SIF Banat-Crisana, pentru 45,4 milioane lei (10,2 milioane euro). Titlurile au fost transferate la 1,32 lei/actiune, pret cu 13,89% peste inchiderea de vineri.

Avand in vedere pretul la care au fost realizate deal-urile si cresterea accelerata din ultimele secunde ale sedintei de vineri a actiunilor SIF Banat-Crisana, este posibil ca evolutia din sedinta de vineri sa fi fost determinata de unul dintre investitorii implicati in deal-uri. Astfel, unul dintre acesti investitori a ridicat cotatia vineri, intrucat pretul era prea mic fata de cel la care urmau sa fie realizate deal-urile.

Pretul la care au fost efectuate deal-urile a fost cu 28% peste ultima cotatie din sedinta de joi, de 1,031 lei/unitate, iar pe piata tranzactiilor negociate pretul nu poate varia mai mult cu 15% fata de cotatia anterioara din piata principala. Astfel, pentru a realiza deal-urile la 1,32 lei/actiune, pretul din piata principala a fost ridicat vineri cu peste 12%, iar luni deal-urile au fost efectuate la un pret cu aproape 14% peste cotatia de vineri.

Cine este Dragos Bilteanu, omul devenit in ultimii doi ani cel mai mare administrator de SIF-uri

Dragos Bilteanu (foto) este directorul general si presedintele board-ului SIF Banat Crisana. Din Consiliul de Administratie (CA) al SIF1 mai fac parte omul de afaceri libanez Najib El Lakis, Stefan Dumitru, Ion Stanciu, Adrian Petreanu si Valentin Chiser. Ali Lakis, fiul lui Najib El Lakis, a demisionat chiar vineri din CA-ul SIF1.

Citeste si:

    Bilteanu a preluat oficial conducerea SIF Banat-Crisana in noiembrie 2012, dupa ce Romenergo, firma de asemenea condusa de omul de afaceri, a cumparat 5% din SIF1, imediat dupa ce pragul de detinere la societatile de investitii financiare a fost marit de la 1%, la 5%. Una dintre primele investitii facute de Dragos Bilteanu dupa preluarea conducerii SIF1 a fost achizitia unor obligatiuni in valoare de 27 mil. lei (6 mil. euro) emise de Romenergo. Romenergo este contractor general pentru proiecte energetice, dar are si activitati de producere de energie, distributie si furnizare. Firma este controlata de Romenergo Holdings, inregistrata in Cipru. Romenergo a vandut recent un teren de 1,2 ha in zona Floreasca din Bucuresti, catre fondul de investitii NEPI, tranzactia fiind evaluata la 20-30 mil. euro.

    Dragos Bilteanu a devenit cel mai puternic sef de SIF-uri dupa ce anul trecut ASF a aprobat solicitarea SIF Banat-Crisana de preluare a pachetului majoritar de actiuni al SAI Muntenia Invest, firma care administreaza activele SIF Muntenia. Omul de afaceri a ajuns astfel sa aiba controlul direct si indirect asupra activelor SIF1 si SIF4, a caror valoare cumulata ajungea la 2,58 mld. lei in septembrie 2014.

    Citeste si:

      In 2011, Bilteanu a intrat si in atentia presei mondene dupa ce s-a casatorit cu cantareata Cristina Rus.

      Foto: Shutterstock / officer

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Ionut Sisu
      Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



      Setari Cookie-uri