Bursa de la Bucuresti a inchis joi in scadere cu 2%, in contextul unui declin generalizat al actiunilor lichide, care nu a ocolit nume cu greutate in piata precum Fondul Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP), Banca Transilvania (TLV) si BRD Groupe Societe Generale (BRD).

Indicele BET Plus, de referinta, a scazut cu 1,9%, iar BET, al celor mai lichide actiuni, cu 2%, dupa ce miercuri au coborat cu 0,4%. BET Plus include cele mai lichide 40 de actiuni din piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine. "Bursa scade in ton cu regiunea. Sectorul materiilor prime a scazut mai puternic pe pietele externe in ultima perioada, iar companiile din energie de la noi au inregistrat un declin mai lent. Corectia a venit cu un pic de intarziere. Volumele sunt mai mici, ca in cele mai multe zile de corectie a pietei. Scaderi mai puternice ar putea avea loc daca volumele cresc peste medie, care se afla la aproximativ 50 de milioane de lei pe sedinta", a declarat pentru Mediafax seful Departamentului de vanzari si trading la NBG Securities, Liviu Avram.

Valoarea tranzactiilor cu actiuni s-a situat la 45,3 milioane de lei (10,2 milioane de euro). Fondul Proprietatea a scazut cu 1,9%, dupa transferuri care se ridica la 17 milioane de lei. Declinul actiunilor Fondul Proprietatea este cel mai puternic incepand din 16 octombrie, cand cotatia a scazut cu 3,9%.

Al doilea rulaj al zilei a fost inregistrat de Romgaz (SNG), cu tranzactii de 7,6 milioane de lei, inclusiv printr-un transfer de tip deal de 1,7 milioane de lei. Titlurile producatorului de gaze naturale au coborat cu 0,8%. Actiunile OMV Petrom si-au continuat traiectoria descendenta si au inchis in scadere cu 2,3%, in urma unor schimburi de 6,9 milioane de lei.

Un declin mai accentuat au inregistrat titlurile Banca Transilvania (TLV), care au coborat cu 3,7% fata de ziua anterioara. Tranzactiile cu actiunile institutiei de credit s-au ridicat la 1,9 milioane de lei. Banca Transilvania a semnat miercuri dimineata un angajament de preluare a Volksbank Romania, tranzactie care ar urma sa se concretizeze in trimestrul al doilea al anului viitor si va creste cota de piata a bancii de la 9,7% la peste 13%.

Presedintele bancii, Horia Ciorcila, a declarat ca Banca Transilvania nu va avea nevoie de o majorare de capital pentru preluarea Volksbank, iar detaliile tranzactiei vor fi anuntate cel mai tarziu pana aprilie, cand este programata AGA, intrucat termenii negociati mai pot suferi modificari. Ziarul Financiar a scris, joi, citand surse din piata financiara, ca pretul tranzactiei se invarte undeva in jurul a 600 milioane euro, suma care se traduce prin rambursarea partiala a liniilor de finantare acordate Volksbank Romania de catre actionari. La conferinta, cele doua parti nu au dorit sa precizeze structura tranzactiei, mentionand doar ca pretul va fi anuntat anul viitor, dupa inche¬iera tuturor forma¬litatilor juridice si legale si obtinerea tuturor aprobarilor.

O lichiditate mai ridicata au inregistrat si Transgaz - 3,4 milioane de lei, BRD - 3,5 milioane de lei, din care 260.000 de lei printr-un transfer deal, precum si Transelectrica (TEL) - 1,7 milioane de lei. Indicele BET NG, al companiilor din sectorul energetic, a scazut cu 1,4%, iar BET FI, al celor cinci SIF-uri si Fondului Proprietatea, a coborat cu 1,7%.

Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au ramas suspendate pentru a patra sedinta consecutiv, in contextul anchetei DIICOT privind delapidarea patrimoniului la SIF Banat Crisana si SIF Muntenia (SIF4), precum si manipularea pietei de capital. In randul SIF-urilor ale caror actiuni se tranzactioneaza, SIF Oltenia (SIF50 a scazut cu 2,9%, SIF Moldova (SIF2) cu 2,2%, iar SIF Muntenia (SIF4) si SIF Transilvania (SIF3) cu 0,9%.

Indicele BET XT a scazut cu 1,9%, iar BET BK a coborat cu 1,4%, sustinut de avansul cu 0,5% al actiunilor Erste Group Bank. BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a scazut cu 0,5%, CAC 40 (Paris) a stagnat, iar DAX (Frankfurt) a avansat cu 0,7%. In Europa Centrala, bursa de la Praga a scazut cu 1,1%, iar cea de la Budapesta cu 0,9%, in timp ce piata de la Varsovia a urcat cu 0,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri