Cotatia petrolului, in deriva: preturile revin la minimul ultimilor cinci ani si jumatate

Preturile petrolului au revenit marti la minimul ultimilor cinci ani si jumatate, in asteptarea datelor saptamanale privind evolutia stocurilor din SUA. Analistii estimeaza ca stocurile s-au mentinut la cel mai inalt nivel pentru aceasta perioada a anului din ultimele cel putin trei decade.

Pretul petrolului WTI a scazut pe bursa electronica din New York cu pana la 1,7%, la 52,7 dolari/baril, cel mai redus nivel din luna mai 2009, potrivit Bloomberg. Pe bursa din Londra, pretul petrolului Brent cu livrare in februarie a coborat cu pana la 2% in prima parte a tranzactiilor de marti, la 56,74 dolari/baril, de asemenea cel mai scazut nivel din mai 2009. Analistii consultati de Bloomberg estimeaza ca stocurile de titei din SUA au ramas neschimbate pe parcursul ultimei saptamani, la 387,2 milioane de barili, cel mai ridicat nivel din 1982, de cand sunt disponibile datele oficiale, conform Mediafax.

Administratia pentru Informatie in domeniul Energiei (EIA) din cadrul guvernului american va publica miercuri cifrele privind evolutia stocurilor de titei in saptamana incheiata pe 26 decembrie. Anul acesta, stocurile de titei din SUA au crescut cu 7,4%. Cotatiile petrolului au scazut cu 46% in 2014, in contextul unui surplus la nivel mondial estimat la 2 milioane de barili/zi. Refuzul OPEC de a reduce pragul lunar de productie a accentuat declinul pretului petrolului.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri