Bursa de la Bucuresti a inchis luni in stagnare dupa o sedinta cu lichiditate la mai putin de jumatate fata de media zilnica, in care cele mai multe dintre companiile mari din sectorul energetic au fost afectate de o noua scadere, de aproximativ 5%, a pretului barilului de petrol pe pietele externe.

Indicii BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide zece actiuni, au inchis in stagnare, dupa ce au deschis in urcare cu 0,3%, iar la mijlocul zilei se aflau pe minus cu 0,1%. BET Plus include cele mai lichide 40 de actiuni din piata reglementata, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine.

Valoarea tranzactiilor cu actiuni s-a situat la 20,4 milioane de lei (5,54 milioane de euro), reprezentand aproximativ 40% din media zilnica de anul trecut. Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au consemnat cel mai ridicat rulaj, de 4,7 milioane de lei, si au scazut cu 0,3%.

Tranzactii cu valoare mai ridicata au avut loc si cu titlurile Banca Transilvania (TLV) si BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cele mai mari banci romanesti listate. Actiunile Banca Transilvania au crescut cu 0,5%, in urma unor operatiuni care s-au ridicat la 4,3 milioane de lei, in timp ce BRD a stagnat, dupa schimburi de 3,2 milioane de lei. Peste pragul de 1 milion de lei a trecut si Romgaz (SNG), cu 1,1 milioane de lei, cotatia producatorului de gaze naturale fiind in urcare cu 0,5%.

Pe segmentul deal al bursei a avut loc un singur transfer, cu actiunile Mecanica Ceahlau (MECF), de 1,44 milioane de lei. Pachetul, reprezentand 5,7% din actiunile companiei, a fost tranzactionat la pretul din inchiderea sedintei de vineri. In piata regular au avut loc luni tranzactii de 1.153 de lei, iar pretul titlurilor a scazut cu 0,2%. Indicele sectorului energetic, BET NG, a stagnat, in timp ce BET FI, compus din cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea, a coborat cu 0,8%.

Citeste si:
CORONAVIRUS Filipine devine prima ţară din lume care închide bursa
Filipine devine prima ţară...

Dintre marile companii din energie, OMV Petrom (SNP) a scazut cu 0,3%, Transgaz (TGN) cu 1,3%, Electrica (EL) si Nuclearelectrica (SNN) au stagnat, in timp ce Transelectrica (TEL) a urcat cu 1,2%. Indicele BET XT a scazut cu 0,1%, iar BET BK a urcat cu 0,1%.

BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea. In Europa de Vest, principalele actiuni au crescut, cu un avans mai puternic in sectorul farmaceutic, in timp ce cotatiile din energie au scazut, urmand declinul barilului de petrol.

Pretul barilului de petrol a scazut luni cu 5,1% pe piata europeana, unde titeiul Brent a ajuns la pretul de 47,58 dolari/baril, in timp ce in SUA declinul a fost de 4,1%, la 46,39 dolari. Declinul de luni a fost determinat de revizuirea in scadere a preturilor estimate pentru petrol in perioada urmatoare de catre bancile Goldman Sachs (SUA) si Societe Generale (Franta).

Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a stagnat, in timp ce CAC 40 (Paris) a urcat cu 1,1%, iar DAX (Frankfurt) a avansat cu 1,4%. In Europa Centrala, bursa de la Budapesta a scazut cu 1,2%, iar cea de la Varsovia cu 0,3%, in timp ce piata de la Praga a stagnat.

Citeste si:
Acestea sunt acțiunile care au facut show pe bursă în cele 3 luni...
Acestea sunt acțiunile care...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
SIF-urile decoleaza pe bursa dupa ce legea pragului primeste ok-ul
Setari Cookie-uri