Indicii BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide zece actiuni, au inchis in urcare cu 0,5%, dupa ce la mijlocul zilei se aflau in declin cu 0,3%. BET Plus include cele mai lichide 40 de actiuni din piata reglementata, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine. Ordinele introduse in cele cinci minute cat dureaza perioada de preinchidere, cand nu se opreaza tranzactii, au trecut piata de la o scadere de 0,3% pe urcare cu 0,5%. In ultimele zece minute ale sedintei tranzactiile sunt perfectate la cotatiile stabilite la finalul celor cinci minute de preinchidere, noteaza Mediafax.

Valoarea schimburilor cu actiuni s-a situat la 28,5 milioane de lei (6,3 milioane de euro), reprezentand aproximativ jumatate din media unei sedinte obisnuite de anul trecut. Actiunile din energie s-au aflat aproape intreaga sedinta pe minus, ca urmare a declinului pretului petrolului pe pietele externe, dar au revenit in ultimele tranzactii, iar indicele BET NG a inchis in urcare cu 0,8%, mai puternic decat piata.

Titlurile OMV Petrom s-au aflat pe parcursul zilei in scadere cu pana la 1,3%, dar au revenit in ultima jumatate de ora, iar in urma ordinelor introduse in preinchiderea pietei pretul a sarit cu 2,6%. La aceasta cotatie au fost perfectate in ultimele zece minute tranzactii in valoare de 237.700 de lei. OMV Petrom a consemnat marti cel mai mare rulaj, cu operatiuni totalizand 6,43 milioane de lei.

Citeste si:

O lichiditate ridicata au inregistrat si actiunile Transgaz (TGN), cu 6,6 milioane de lei, inclusiv un transfer deal de 4,15 milioane de lei, dar si Fondul Proprietatea (FP), cu 5 milioane de lei, Banca Transilvania (TLV), cu 4 milioane de lei, si BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cu 1,9 milioane de lei. Titlurile BRD au crescut cu 0,7%, iar Fondul Proprietatea a scazut cu 0,6%, in timp ce Transgaz si Fondul Proprietatea au stagnat.

Indicele BET FI, compus din cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea, a scazut cu 0,1%. Indicele BET XT a crescut cu 0,4%, iar BET BK cu 0,3%. BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea. In Europa de Vest, principalele actiuni au crescut, cu un avans mai puternic in randul retailerilor. Optimismul investitorilor a fost sustinut de speculatiile ca scaderea puternica a pretului petrolului, in jurul a 45 de dolari pe baril, pune presiune spuplimentara pe Banca Centrala Europeana sa anunte un program de achizitie de obligatiuni guvernamentale, pentru a contracara deflatia.

Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a crescut cu 0,6%, CAC 40 (Paris) a urcat cu 1,5%, iar DAX (Frankfurt) a avansat cu 1,6%. In Europa Centrala, bursa de la Praga a crescut cu 1,8%, iar cea de la Varsovia cu 1,6%, in timp ce piata de la Budapesta a stagnat.