Profitul net al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a urcat anul trecut cu 25%, la 11,9 milioane de lei (2,7 milioane de euro), sustinut de cresterea valorii tranzactiilor, care a ridicat cu 11% cifra de afaceri.

Comparativ cu nivelul bugetat, profitul raportat este cu 20% mai mare. In 2013, castigul net s-a situat in anul 2013 la 9,48 milioane de lei. Cifra de afaceri a fost mai mare cu 11% si a atins 26,9 milioane de lei (6 milioane de euro), avansul fiind determinat cresterea valorii de tranzactionare, dar si de majorarea veniturilor din tarife percepute emitentilor si participantilor, precum si din servicii IT, se arata in raportul financiar preliminar al BVB pentru anul trecut, dat publicitatii de Mediafax.

Un rol important in rezultatele Bursei l-au avut oferta publica de rascumparare de actiuni derulata in ultimul trimestru de Fondul Proprietatea (FP) - 832,5 milioane lei (188,3 milioane euro), oferta publica initiala a Electrica (EL) - 1,95 miliarde lei (444 milioane euro), plasamentele private pentru Romgaz (SNG) - 432,51 milioane lei (aproximativ 100 milioane de euro) si Transelectrica (TEL) - 212,7 milioane lei (circa 50 milioane de euro), precum si doua emisiuni de obligatiuni corporative vandute prin BVB de catre Raiffeisen Bank si Garanti Bank, care au cumulat 800 milioane de lei.

Cifra de afaceri a BVB este formata, in principal, din comisioanele de tranzactionare, din tarifele inregistrate din activitatea de listare a companiilor si instrumentelor pe diferite piete, precum si din vanzarea de date bursiere. Costurile BVB au crescut anul trecut intr-un ritm mult mai redus, ceea ce a condus la inregistrarea unui profit operational de 11,1 milioane de lei (2,5 milioane euro), in urcare cu 37% fata de anul anterior.

Cheltuielile operationale au crescut cu aproape 3%, la 16,75 milioane de lei (3,8 milioane de euro), in timp ce veniturile operationale au urcat cu 14,2%, la 27,88 milioane de lei (6,28 milioane de euro). Valoarea tranzactiilor cu actiuni pe toate pietele administrate de BVB a crescut anul trecut cu 14,1%, la 13,2 miliarde de lei (3 miliarde de euro), in timp ce doar pentru piata reglementata de actiuni cresterea a fost de 15,2%.

In trimestrul al patrulea, BVB a consemnat un profit net in scadere cu 36% fata de acelasi trimerstru al anului anterior, la 2,57 milioane de lei (580.000 euro). Cifra de afaceri a coborat cu 25%, la 7,99 milioane de lei (1,8 milioane de euro), de la 10,65 milioane de lei in ultimele trei luni din 2013, interval care a concentrat majoritatea tranzactiilor majore ale anului respectiv.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri