Pretul petrolului Brent a depasit vineri pargul de 60 de dolari pe baril pentru prima oara in acest an, pe fondul speculatiilor potrivit carora companiile din domeniul energiei din SUA vor reduce operatiunile de explorare, ducand la limitarea surplusului de petrol de pe piata, relateaza Bloomberg.

Pretul petrolului Brent cu livrare in luna aprilie a crescut cu 1,26 de dolari, la 60,54 de dolari pe baril pe bursa din Londra, in timp ce cotatia petrolului West Texas Intermediate cu livrare in martie a urcat la New York cu 1,07 dolari, la 52,28 dolari. Pretul petrolul isi revine de la cel mai scazut nivel inregistrat in ultimii aproape sase ani, in conditiile in care numarul instalatiilor de foraj aflate in functiune a scazut la cel mai jos nivel din luna decembrie 2011 pana in prezent.

De asemenea, pietele financiare au fost animate si de datele publicate vineri in legatura cu evolutia celei mai mari economii europene anul trecut. Germania a inregistrat o un avans economic de 0,7% in trimestrul al patrulea al anului trecut fata de trimestrul precedent, peste asteptarile analistilor, care au mizat pe o urcare cu 0,3% a produsului intern brut.

La nivelul anului trecut, economia germana a crescut cu 1,6%, potrivit Oficiului Federal de Statistica Destatis. Compania americana Apache a raportat ca reduce cu 70% capacitatea instalatiilor petroliere de foraj, dupa ce mai multe companii mari din domeniul energiei, cum ar fi Total, BP si Royal Dutch Shell, au anuntat in ultimele saptamani ca vor limita cheltuielile.

Citeste si:

Productia si stocurile de titei din Statele Unite, cel mai mare consumator de petrol din lume, au crescut saptamana trecuta la cel mai inalt nivel din ultimele trei decenii, potrivit datelor Administratiei pentru Informatii in Domeniul Energiei din SUA. Stocurile de titei ale SUA au crescut la 417,9 milioane de barili in saptamana incheiata in 6 februarie, in timp ce productia a accelerat la 9,23 de milioane de barili pe zi.

In acest context, analistii de la JPMorgan Chase&Co estimeaza ca pretul titeiului isi va reveni in a doua jumatate a acestui an, intrucat preturile mici stimuleaza cererea, in timp ce potentialul de care dispune Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) pentru a sprijini piata "nu trebuie ignorat".

Pretul petrolului Brent a scazut cu aproximativ 60% din luna iunie a anului trecut pana in luna ianuarie a acestui an, dupa ce OPEC a refuzat sa reduca productia de petrol, iar cantitatea extrasa in Statele Unite a atins maximul ultimelor trei decenii.