Indicii BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide zece actiuni, au crescut cu 0,8%, dupa ce la mijlocul zilei se aflau in urcare cu 0,5%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de actiuni din piata reglementata, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine. Valoarea tranzactiilor cu actiuni s-a situat la 29,2 milioane de lei (6,57 milioane de euro).

Titlurile SIF Muntenia (SIF4) au inregistrat cel mai ridicat rulaj, de 5,93 milioane de lei, insa lichiditatea a provenit dintr-un transfer de tip deal de 5,83 milioane de lei, realizat la un pret cu 8,1% mai mic decat cel din inchiderea sedintei de vineri. Participatia transferata prin deal reprezinta 0,9% din totalul actiunilor SIF Muntenia. In piata regular, titlurile SIF Muntenia au scazut cu 0,7%, in urma unor transferuri de 97.000 de lei.

Actiunile OMV Petrom, a doua companie ca pondere in principalii indici ai bursei, au crescut cu 2,3%, dupa operatiuni totalizand 2,9 milioane de lei, din care 300.000 de lei printr-o tranzactie de tip deal. Si titlurile Banca Transilvania au avut un impact semnificativ in evolutia pietei, cu un avans de 2,7% fata de sedinta de vineri, cand cotatia institutiei de credit a scazut cu 1,6%. Tranzactiile cu actiunile Banca Transilvania s-au ridicat la 5,4 milioane de lei, suma care include un transfer deal de 880.000 de lei.

Citeste si:

O lichiditate ridicata au consemnat si Romgaz (SNG), cu 4,7 milioane de lei, Electrica (EL), cu 1,89 milioane de lei, precum si Fondul Proprietatea (FP), cu 1,2 milioane de lei. Presul titlurilor Romgaz a scazut cu 0,7%, in timp ce Electrica a stagnat, iar Fondul Proprietatea a avansat cu 0,1%.

BET NG, indicele sectorului energetic, a crescut cu 0,3%, iar BET FI, compus din cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea, a scazut cu 0,3%. Pe segmentul deal al bursei a mai avut loc si un transfer deal cu titluri BRD - Groupe Societe Generale (BRD), de 2 milioane de lei, din care 985.000 de lei printr-un deal. Actiunile BRD au avansat cu 0,7% in piata regular.

Indicele BET XT a crescut cu 0,6%, iar BET BK a avansat cu 0,1%. BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.