Indicele BET Plus, de referinta, a scazut cu 0,7%, iar BET, al celor mai lichide zece actiuni cu 0,8%, dupa ce la jumatatea zilei se aflau in declin cu 1,5%, respectiv 1,6%. De la inceputul saptamanii, BET Plus a scazut cu 1,96%, iar BET cu 1,97%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de actiuni din piata reglementata, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine, potrivit Mediafax.

Operatiunile cu actiuni au totalizat 20,3 milioane de lei (4,6 milioane euro), in scadere de la 38,3 milioane de lei miercuri. Fondul Proprietatea (FP) a fost cel mai tranzactionat emitent, cu transferuri de 6,66 milioane de lei. Actiunile fondului au inchis in coborare cu 1,4%, dupa un declin de 2,2% miercuri. BET FI, format din cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea, a scazut cu 1,14%. Transelectica (TEL), locul doi in functie de lichiditatea din piata joi, a incheiat sesiunea in scadere cu 1,32%, dupa transferuri care au insumat 2,2 milioane de lei.

In sectorul bancar, titlurile Banca Transilvania (TLV) au inregistrat un declin de 1,68%, iar BRD - Groupe Societe Generale (BRD) a coborat cu 0,72%. Transferurile cu Banca Transilvania au totalizat 1,5 milioane de lei, in timp ce rulajul BRD a fost de 1,3 milioane de lei.

Citeste si:

Actiunile OMV Petrom (SNP) au recuperat pierderea din prima jumatate a zilei si au inchis in urcare cu 1,06%, insa castigul nu a fost suficient pentru a impinge indicele sectorului energetic, BET NG, in teritoriu pozitiv. BET NG a incheiat in scadere cu 0,4%, dupa ce miercuri a inchis in coborare cu 0,7%. OMV Petrom este a doua companie ca pondere in principalii indici ai pietei, dupa Fondul Proprietatea.

Indicii BET XT si BET BK au scazut cu 0,8%. BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa, principalele piete au recuperat pierderile de miercuri si au inchis sesiunea de joi in urcare, influentate de evolutia companiilor din domeniul energetic si farmaceutic. Indicele Stoxx Europe 600 a inchis in urcare cu 0,9%, la un nou maxim din ultimii peste 7 ani, sprijinit de cresterea pietelor Germania si Franta. In Europa Centrala, bursa de la Budapesta a scazut cu 0,2%, piata de capital din Varsovia a crescut cu 0,3%, iar indicele de referinta al bursei de la Praga a stationat.