Bursa de la Bucuresti a inchis miercuri in scadere, pentru a patra sedinta consecutiv, evolutia negativa fiind determinata in principal de declinul actiunilor OMV Petrom (SNP), Banca Transilvania (TLV) si BRD - Groupe Societe Generale (BRD).

Indicii BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide zece actiuni, au scazut cu 0,6%, dupa ce in ziua precedenta au coborat cu 0,4%, respectiv 0,5%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de actiuni din piata reglementata, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine. Tranzactiile cu actiuni au insumat 34,71 milioane de lei (7,82 milioane de euro), rulajul fiind dominat de schimburile vizand Fondul Proprietatea (FP), potrivit Mediafax.

Titlurile Fondul Proprietatea au inchis in scadere cu 0,1%, dupa transferuri de 10,89 milioane de lei.

O lichiditate ridicata au consemnat si Romgaz (SNG), cu 5,84 milioane de lei, OMV Petrom, cu 3,95 milioane de lei, Transgaz (TGN), cu 3,5 milioane de lei, precum si Banca Transilvania (TLV), cu 1,07 milioane de lei. Rulajul cu titlurile OMV Petrom include si un transfer de 1,07 milioane de lei, operat pe segmentul deal al pietei.

Cotatia OMV Petrom a inchis in scadere cu 1,1%, Banca Transilvania cu 1%, in timp ce Romgaz a coborat cu 0,1%, iar Transgaz a urcat cu 0,4%.

Citeste si:
Prapad pe bursa dupa 'cadoul' de Craciun facut de Guvern
A doua cea mai mare scadere...

Titlurile BRD, unul dintre emitentii cu pondere ridicata in principalii indici ai bursei, au terminat sedinta pe minus cu 1,3% fata de ziua anterioara.

In sectorul energetic, indicele BET NG a scazut cu 0,5%, iar BET FI, format din cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea, a inregistrat un declin de 0,7%.

Pe segmentul deal al bursei a avut loc si o tranzactie cu actiuni Nuclearelectrica (SNN) de 1,15 milioane de lei. In piata regular, Nuclearelectrica a stagnat, pe un rulaj mai mic de 100.000 de lei.

Tot in piata deal a fost transferat si un pachet de 13,46 milioane de actiuni ale producatorului de caramizi Cemacon (CEON) din portofoliul fondului de investitii KJK Fund II SICAV-SIF in cel al subsidiarei acestuia, KJK Caramida.

Citeste si:
Programul bursei de Paste. Nu se fac tranzactii pe 6 si 9 aprilie 2018
Programul bursei de Paste. Nu...

KJK Fund II SICAV-SIF a transferat si joia trecuta 18,33 milioane de titluri Cemacon subsidiarei KJK Caramida, care a ajuns astfel sa detina intreaga participatie initiala a fondului la producatorul de caramizi, reprezentand 38,69% din totalul actiunilor.

Indicele BET XT a scazut cu 0,6%, iar BET BK a coborat cu 0,7%.

BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni se aflau in crestere aproape de finalul zilei, dupa ce cotatiile de pe piata britanica au urcat, in urma prezentarii bugetului de catre guvernul de la Londra.

Citeste si:
FP ar putea sa vanda Petrom mai scump in functie de un anunt al FTSE
Fondul Proprietatea ar putea...

Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a avansat cu 1,5%, CAC40 (Paris) a stagnat, iar DAX (Frankfurt) a coborat cu 0,5%.

Pietele financiare asteapta miercuri concluziile unei sedinte de politica monetara a Rezervei Federale a SUA, pentru indicii privind momentul de la care banca centrala americana va incepe cresterea dobanzilor.

In Europa Centrala, bursele de la Praga si Budapesta au scazut cu 0,2%, respectiv 0,3%, in timp ce piata de capital de la Varsovia a urcat cu 0,6%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Toate reactiile dupa ce Guvernul si-a pus in cap mediul de afaceri