Afacerile in domeniul brokerajului au in continuare un viitor, dar sectorul devine unul dificil odata cu schimbarile care au avut loc in ultimii ani, spune Siminel Andrei (foto), seful operatiunilor din Romania ale fondului american de investitii NCH si totodata proprietarul casei de brokeraj Tradeville.

“Brokerajul a devenit o afacere dificila in ultima perioada. In era internetului trebuie sa te diversifici si sa iti extinzi operatiunile fata de brokerajul clasic, ceea ce noi si facem”, a declarat Siminel Andrei.

Tradeville, firma care ieri a implinit 20 de ani de la infiintare, este una dintre cele 40 de case de brokeraj care activeaza pe Bursa de Valori Bucuresti. Inaintea startului crizei din 2008, pe piata locala activau peste 70 de societati de brokeraj insa o parte din ele fie s-au inchis, fie au renuntat la operatiunile din piata romaneasca, asa cum a fost cazul ING si UniCredit.

“Cred ca perioada din prezent este si o oportunitate pentru brokerii din piata, pentru ca au ramas cei care au rezistat crizei si care sunt cei mai buni. Perioada 2006-2007 a fost cea mai buna pentru Tradeville; lumea este mult mai prudenta in prezent, aceasta fiind si motivul pentru care inca nu vedem tranzactii la fel de mari precum cele dinaintea crizei”, a mentionat Mihaela Biciu, directorul general Tradeville.

Cred ca perioada din prezent este si o oportunitate pentru brokerii din piata, pentru ca au ramas cei care au rezistat crizei si care sunt cei mai buni - Mihaela Biciu, Tradeville

Scaderea pietei brokerajului a venit in contextul in care tranzactiile de pe bursa locala s-au redus de la peste 20 mil. euro/zi in 2007, la circa 10 mil. euro in 2014 (luand in calcul si ofertele publice). Comisioanele practicate de brokeri au fost de asemenea in scadere de-a lungul ultimilor cinci ani, de la peste 1%, la 0,3% – 0,5% in prezent.

Mircea Ursache (ASF), Mihaela Biciu (Tradeville), Ludwik Sobolewski (BVB)

Mircea Ursache (ASF), Mihaela Biciu (Tradeville), Ludwik Sobolewski (BVB)

Tradeville a intermediat 2,7 milioane de tranzactii pe BVB in cei 20 de ani de activitate, adica 18% din numarul total al schimburilor care s-au facut pe bursa in aceasta perioada. Tranzactiile realizate de Tradeville insumeaza peste 5,8 mld. lei, ceea ce inseamna ca, in medie, 6% din valoarea anuala a tranzactiilor de pe BVB a fost realizata de clientii companiei. Oficialii Tradeville spun ca 90.000 de persoane au realizat o tranzactie prin intermediul firmei de-a lungul timpului, dintre care investitori activi au fost 7.116. In prezent, firma are circa 5.000 de clienti activi.

„Jumatate din veniturile actuale sunt aduse de clientii care tranzactioneaza actiuni, cealalta jumatate fiind generata de investitorii care tranzactioneaza alte instrumente financiare. Ca numar, circa 25% din clienti tranzactioneaza pe pietele externe, insa acestia sunt in general mult mai activi decat investitorii care au doar plasamente locale”, spune Mihaela Biciu.

In contextul scaderii rulajelor pe bursa locala, firma de brokeraj s-a concentrat puternic in ultimii ani pe largirea optiunilor de tranzactionare din pietele externe, in vreme ce pe sistemul alternativ de tranzactionare al BVB a adus circa 30 de actiuni ale unor companii internationale precum Google, Apple sau Facebook. Tradeville a intrat de asemenea si pe segmentul Forex, unde concureaza cu filialele locale ale unor brokeri internationali precum XTB, DeltaStock sau SaxoBank, dar si cu numeroase alte firme a caror activitate este adesea la limita legalitatii.

Pe Bursa de Valori Bucuresti, Tradeville ocupa anul acesta locul 10 in topul brokerilor, cu tranzactii intermediate in valoare de 116 mil. lei si o cota de piata de 2,6%.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri