Asociatia Brokerilor critica o serie de masuri prevazute in proiectul de Cod Fiscal, acestea urmand sa aiba efecte puternic negative asupra pietei de capital, in cazul in care vor fi aprobate.

Desi considerata de actorii pietei de capital o masura laudabila, menita sa mai dea o gura de oxigen acesteia, eliminarea impozitului pe dividende prevazuta in proiectul de Cod Fiscal depus la Senat nu a fost acceptata de senatori, fiind inlocuita cu introducerea unui impozit de 5% pe aceste venituri.

Pe langa incurajarea investitiilor persoanelor fizice, masura ar fi evitat si dubla impozitare a profitului practicata in acest moment in cazul dividendelor distribuite catre persoane juridice romane cu detinere mai mica de 10% din capitalul altei societati romanesti sau a unei detineri a participatiilor mai recente de un an de la data inregistrarii in contabilitate a dividendelor. Asociatia Brokerilor solicita mentinerea eliminarii impozitului pe dividendele aferente actiunilor tranzactionate in cadrul pietei de capital, considerand ca statul ar trebui sa stimuleze astfel investitiile transparente in actiunile emitentilor la bursa de valori si listarea la bursa a unui numar cat mai mare de companii.

“Motivatia reintroducerii de catre Senat a impozitului pe dividende, respectiv ”reducerea deficitului bugetar conform cerintelor din raportul organismelor internationale” este infirmata de chiar declaratiile publice anterioare ale reprezentantilor Ministerului Finantelor Publice privind impactul relativ redus al veniturilor colectate din acest impozit la bugetul general consolidat, precum si de posibilitatea ca masura sa duca la cresterea incasarilor din impozitul pe profitul companiilor prin renuntarea la artificiile fiscale, acestea devenind neatractive in noul context”, se mentioneaza intr-un comunicat al Asociatiei Brokerilor semnat de Dan Paul, presedintele organizatiei si vicepresedinte al Bursei de Valori Bucuresti.

Veniturile din investitii, supuse platilor la CASS

O a doua masura care va descuraja comportamentul de investire al populatiei este includerea veniturilor din investitii in categoria surselor de venit supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), indiferent daca exista sau nu si alte surse de venit asupra carora contribuabilul plateste CASS.

„Proiectul de Cod Fiscal nu tine cont de faptul ca veniturile din investitii nu sunt similare veniturilor fixe realizate ca urmare a unui salariu sau a altor venituri fixe similare. In conditiile in care numarul investitorilor de retail pe piata de capital romaneasca este si asa foarte mic, suprafiscalizarea impusa va determina reducerea si mai drastica a acestora”, explica reprezentantii Asociatiei Brokerilor.

Mai mult, proiectul de Cod Fiscal mentine baza anuala minima de calcul al CASS egala cu salariul anual minim, desi Curtea Constitutionala a decis in 2010 si 2011 asupra neconstitutionalitatii acestei prevederi. Astfel, vor exista in continuare numeroase cazuri de contribuabili care nu au alte venituri, beneficiari ale unor dividende de valori foarte mici in urma primirii actiunilor gratuite in procesul de privatizare in masa sau a unor actiuni reziduale, pentru care valoarea castigului din investitii va fi inferioara valorii minime de plata a CASS, ceea ce reprezinta un principiu fiscal total incorect.

„Solicitam eliminarea CASS pentru veniturile din investitii atunci cand contribuabilul realizeaza si venituri din alte surse, precum si eliminarea pragului minim pentru baza anuala de calcul al CASS”, spun oficialii Asociatiei.

Mai mult decat cele mentionate anterior, veniturile obtinute de persoanele fizice rezidente in Romania din tranzactionarea prin intermediari autorizati in Romania a actiunilor unor companii rezidente in alte tari, listate la bursa de valori din Romania, sunt considerate venituri din strainatate. Ca urmare, nu se poate face in totalitate compensarea pierderilor cu veniturile realizate la bursa din Romania, intrucat pierderile se compenseaza cu veniturile din aceeasi natura si sursa, realizate in strainatate, pe fiecare tara. Asociatia Brokerilor solicita ca in cazul titlurilor de valoare tranzactionate pe piata de capital, pentru stabilirea locului de provenienta a venitului sa se ia in considerare locul de tranzactionare a acestora si nu locul de rezidenta al emitentului.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri